Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sikertörténet a madárinfluenza elleni védekezésben 2022. július 27.

Karantén, vakcina, egymással vállvetve dolgozó hatósági és állatkerti szakemberek. Ez kellett ahhoz, hogy a madárinfluenza elleni védekezés sikertörténet legyen. Most kisfilmen mutatjuk meg, mi történt tavaly december óta.

Tapasztalataink szerint sokan érdeklődnek a kulisszák mögötti szakmai munka, különösen az állatok gyógyászata, egészségvédelme iránt. Legújabb kisfilmünkben ennek a munkának egy fontos részletét, a madárinfluenza elleni védekezést mutatjuk be.

Decemberben a sajtóban is megjelent, hogy Állatkertünk pelikánjai átmenetileg karanténba kerültek. Erre azért volt szükség, mert sajnos elpusztult két pelikánunk, akikből a magas patogenitású madárinfluenzáért felelős, H5N1-es altípusba tartozó vírus jelenlétét mutatták ki. Ezt a vírust elsősorban a vadon élő madarak terjesztik, és alighanem a Nagy-tóra látogató vadmadarak hozhatták be az Állatkertbe. Hasonló esetekre a világ több más állatkertjében is sor került.

Miután kimutatták a H5N1-et, azonnal értesítettük az illetékes hatóságokat, majd a hatóság munkatársaival elvégzett szemle alapján született döntés a szükséges intézkedésekről. Természetesen a járvány terjedése elleni intézkedéseknél figyelembe vették az állatkerti állatállomány speciális helyzetét is, hiszen itt sok esetben természetvédelmi oltalom alatt álló, ritkulóban lévő fajok egyedeiről van szó.

A járványvédelmi intézkedések mindenekelőtt Állatkertünk többi pelikánját érintették, akik két különböző fajt képviselnek (rózsás és borzas gödény), illetve a pelikánok fészkelőhelyével szomszédos tavacskán élő récéket és más vízimadarakat is. A szóban forgó állatokat – összesen 103 egyedet – az Állatkert és a hatóság szakemberei speciális előkészületek után egyenként befogták, megvizsgálták, majd az Állatkert területén belül, de a közönség által nem látogatható részen kialakított, e célra előkészített karanténba szállították át őket. Itt lehetőség volt arra is, hogy az állatokat kis csoportonként egymástól is elválasszuk. A madaraktól egyenként vett minták egyikéből sem lehetett kimutatni a H5N1-et, vagyis a gyors intézkedéssel a vírus belső terjedését sikerült megállítani.

Persze nem szerettük volna, ha a tóra visszaengedett pelikánok később – egy másik berepülő madártól elkapva a vírust – mégis megbetegednének, ezért gondoskodtunk arról, hogy a 103 karanténba került madár előbb védőoltást kapjon a madárinfluenza ellen. Ebből kettőt kellett beadni, természetesen megfelelő időt hagyva a két oltás beadása között. Ugyancsak megelőző védőoltást kaptak azok a madarak is, akiket a karantén ugyan nem érintett, de akiknél az elvégzett kockázatfelmérés alapján ez indokolt volt. Végül összesen 344 madár kapott védőoltást.

Miután a védettség kialakult, végre a karanténba került állatokat is vissza lehetett engedni korábbi helyükre. Azóta persze már négy hónap eltelt, de így már azt is látjuk, hogy a pelikánok időben el tudták kezdeni a fészkelést: a borzas gödényeknél három, a rózsás gödényeknél pedig öt fióka cseperedését követhettük nyomon, és mostanra már a fiatalok méretben nem is maradnak el olyan sokkal a kifejlett madaraktól. Elmondhatjuk tehát, hogy közös munkánk a hatóságokkal a madárinfluenza elleni védekezésben igazi sikertörténetnek számít.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.