Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Szemet gyönyörködtető őszi színek 2022. november 12.

Minden évszaknak, így az ősznek is megvan a maga szépsége. Állatkertünk lombos fáin a levelek a legkülönbözőbb színekben, a zöld, a sárga, a vörös és a barna változatos árnyalataiban pompáznak ilyenkor.

Állatkertünk nem egyszerűen csak parkosított környezetben működik, hanem növénykert, gyűjteményes kert is vagyunk, éppen úgy, ahogy a botanikus kertek is. Nem véletlen tehát az állat- és növénykert elnevezés. Valójában a nálunk bemutatott növényfajok száma meg is haladja az állatokét!

A botanikai kollekció egyik fontos része az úgynevezett dendrológiai gyűjtemény, ez a fákat, cserjéket, fás szárú növényeket jelenti. Itt is nagy a változatosság, a sokféleség, ezért a kertünk fölé boruló a lombsátor is nagyon változatos színekbe öltözik ilyenkor.

 

Tapasztalatból mindenki tudja, hogy ősszel a jobbára zöld levelek színe megváltozik. Az viszont már kevésbé közismert, hogy miért. A dolgot nagyon leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy a levélben található anyagok közül a zöld színért a klorofill a felelős elsősorban. Az ősz beköszöntével, a napsütéses órák számának, illetve a napsugárzás erősségének csökkenésével azonban a levélben zajló anyagcserefolyamatok megváltoznak, és a klorofill helyett már más anyagok, például a xantofill, a flavonoidok, a karotinoidok, illetve a különböző antocianinok határozzák meg elsősorban a levelek színét. Az, hogy a zöld levelek színe pontosan milyenné alakul át, nemcsak a növény fajától függ, hanem az anyagcserefolyamatok alakulásától, amelyek természetesen az időjárással vannak összefüggésben.

Aki mostanában nálunk jár, a sok látnivaló mellett érdemes az Állatkert parkjának szemet gyönyörködtető őszi színeit is megcsodálnia. Ha épp a nap is kisüt, a színek különösen intenzívek, de eső után a leveleken megmaradó vízcseppek is megkapó látványt nyújtanak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.