Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Takinok a napsütésben 2023. március 11.

A tavasz beköszöntével egyre többször van részünk napos időben, amit az aranyszőrű takinok is nagyon élveznek. Három állatunk közül Manka és Panka négyévesek, Janek, a hím pedig ötéves. Mindhármuknak az elmúlt hetekben volt a születésnapjuk.

Nem mondhatnánk, hogy a takin túlzottan közismert állat lenne. Pedig a népszerű Kung Fu Panda – A rendkívüliség legendája című animációs sorozat egyik szereplőjét is egy takinról mintázták. Ezek a patások Ázsia szívében, az ottani hegyvidéki élőhelyeken honosak, legközelebbi rokonaik pedig a havasi kecskék és a zergék, illetve mindenféle más vadkecske és vadjuh faj. Csak éppen a takinok jóval nagyobbra nőnek.

A zoológusok a takinok négy faját különböztetik meg, ezek közül nálunk az aranyszőrű takin (Budorcas bedfordi) látható, amelyik a kínai Shenszi tartomány déli felében őshonos, ott, ahol a kínai civilizáció egyik bölcsője is ringott.

Korábban másféle takinokkal is foglalkoztunk: egy ideig szecsuáni, majd később mismi takint láthatott Állatkertünk közönsége. Az aranyszőrű takinok tartásába 2020 tavaszán fogtunk bele. Akkor került Budapestre Janek, a jelenlegi hím állatunk, aki 2018. február 25-én született a csehországi Liberec állatkertjében, tehát alig múlt kétéves, amikor Állatkertünk lakója lett. Néhány héttel később két nőstény is érkezett mellé Manka és Panka személyében. Ők egy évvel fiatalabbak Janeknál: Manka 2019. február 20-án, Panka pedig március 8-án született egy belga állatkertben. Vagyis takinjaink épp a napokban ünnepelték születésnapjukat: Janek az ötödiket, Manka és Panka pedig a negyediket.
Az aranyszőrű takin természetvédelmi szempontból sebezhető faj, így tartásának, szaporításának természetvédelmi jelentősége is lenne. De fontosnak tartjuk a bemutatásokat azért is, mert látogatóinkat így egy olyan érdekes állattal ismertethetjük meg, amelyiknek a legtöbben még csak a nevét sem hallották.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.