Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

„Tökölő” állatok 2022. október 31.

A Halloween alkalmából a napokban több állatunk is faragott töklámpást kapott, amelynek belsejébe nem fényforrás, hanem ennivaló került. Ilyen „tökfejekkel” leptük meg a szurikátákat, a cebui disznókat, a rozsomákokat és az egyik perzsa leopárdot is.

Állatkertükben régi hagyománya van annak, hogy Halloween – azaz mindenszentek előestéje – táján „tökfejekkel" kedveskedünk állatainknak. Olyan faragott töklámpások ezek, amelyek belsejébe nem fényforrás, hanem valamilyen, az adott állat ízlésének megfelelő finom falat kerül. Némelyik növényevő számára persze a tök már önmagában is finom falatnak számít.

A „tökfejből" kínált finomságok egyfajta környezetgazdagítást is jelentenek az állatoknak. Tehát nemcsak a közönség számára érdekes és látványos dologról van szó, hanem olyasmiről, amit az állatok is jó néven vesznek, és nemcsak azért, mert finomságokat kapnak.

Minden állatkerti szakember tudja, hogy a védenceinkre leselkedő legnagyobb veszély az unalom. Hiszen a természetben egész nap küzdeni kell a táplálékért, az ivóvízért, a területért és minden másért. Aztán ez vagy sikerül, vagy nem, de küzdeni mindenképpen kell. Az állatkertekben sokkal „puhábbak" a körülmények, hiszen mi mindenről gondoskodunk, és így állatainknak nem kell nap mint nap a túlélésért harcolniuk. Ezért tovább ének, és jobban is szaporodnak, mint a vadonban élő fajtársaik. Viszont, mivel nem kell egész nap küzdeniük, sok szabadidejük marad, és akár unatkozhatnak is.

A környezetgazdagítás éppen arról szól, hogy programot, elfoglaltságot adunk az állatoknak. Akár sok aktivitásra alkalmat adó berendezéssel, akár tréningekkel, akár a takarmány furfangos kínálásával, vagy más módokon. Szóval a halloweeni tökfejek is felfoghatók a környezetgazdagítás egyik módjának.