Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Tréning a Cápasuliban 2020. március 6.

Nemcsak a fókákkal és az elefántokkal, hanem sok más állattal, például a Cápasuli lakóival is szoktunk tréningezni. Ez jó elfoglaltság az állatoknak, és a velük való közös munkát is megkönnyíti. Ízelítőként egy kisfilmet is mutatunk a tréningről.

A Cápasuli a megnyitása óta eltelt 15 hónap alatt látogatóink egyik kedvenc bemutatóhelye lett. Így aztán igyekszünk itt a honlapon is rendszeresen hírt adni a hatalmas tengervizes medencék lakóiról. Legújabb kisfilmünkben abból mutatunk egy kis ízelítőt, hogyan foglalkoznak a gondozók ezekkel a tengeri állatokkal, miként is tréningeznek velük. A tréningezni ugyanis nemcsak az oroszlánfókákkal és az elefántokkal szoktunk, hanem sok más állattal is, a komodói sárkányoktól kezdve egészen a jegesmedvékig. Természetesen a cápák sem maradhatnak ki. A tréning egyrészt nagyszerű program, elfoglaltság az állatok számára, másrészt pedig az állatokkal való közös munkát is megkönnyíti. Például, ha meg szeretnénk vizsgálni az állatokat, vagy csak egyszerűen azt akarjuk elérni, hogy a medence minden lakója zavartalanul jóllakhasson, akkor jól jön, ha bizonyos dolgokra megtanítjuk őket. Arról már nem is szólva, hogy az állatok értelmi képességeinek megismerése szempontjából is tanulságosak az ilyen tréningek.

Az elmúlt hónapokban a Cápasuli számos érdekességéről beszámoltunk. Bemutattuk például a medencék lakóit, köztük a feketefoltú szirtcápákat, a zebracápákat, a dajkacápák két faját, a fehérfoltú szirtcápákat és a szürke szirtcápákat, valamint a cápákkal együtt lakó rájákatrajhalakat, illetve a külön medencében helyet kapott „cápaevő" óriás fűrészes sügért is. Sőt, a fentieken túl külön foglalkoztunk a Cápasuli létesítésének szakmai hátterével, és azzal, hogy hogyan népesítettük be a medencéket, illetve hogyan bővítettük a nyitás után is a bemutatott állatok körét. Decemberben pedig, amikor a Cápasuli egy éves volt, egy kisfilmet is közzétettünk arról, hogyan dolgoznak együtt, milyen kapcsolat alakult ki a cápák és a gondozók között.

A Cápasuli, és az Állatkert többi, már meglévő, és jelenleg is készülő, a tengeri élővilágot megismertető bemutatóhelyére különösen fontos szerep hárul az elkövetkező évtizedben. Tudnivaló ugyanis, hogy az ENSZ Közgyűlése a 2021-től 2030-ig terjedő időszakot az óceánkutatás évtizedévé nyilvánította. Ehhez azonban szorosan kapcsolódik a világtengerekkel és a tengeri ökoszisztémákkal kapcsolatos ismeretek terjesztése is, amelyek az ezzel kapcsolatos globális, tehát az egész földgolyóra kiterjedő hatások miatt nemcsak a tengerparti, hanem a tengerrel nem rendelkező, kontinentális országokban is fontosak. Márpedig Magyarországon tengeri állatokkal legtöbben nálunk találkoznak, így itt a legjobbak az ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő, szemléletformáló munka lehetőségei is. Az ENSZ, illetve annak oktatási, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO berkeiben, illetve az óceánokkal kapcsolatos szaktudományok művelői körében ezzel kapcsolatban az „ocean literacy" a legfontosabb kifejezés, amely a világtengerekkel kapcsolatos általános műveltségre utal. Ennek előmozdítása tehát fontos cél, s a tengeri bemutatóhelyekkel kapcsolatos fejlesztési terveink is szorosan kapcsolódnak.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.