Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Újabb mentett állatokat engedtünk szabadon 2019. április 30.

A mentőmunkához kapcsolódó legutóbbi elengedéskor 17 madarat és 40 kisemlőst jutattunk vissza élőhelyükre. A megmentett és természetes élőhelyükre visszajuttatott állatok természetvédelmi eszmei értéke együttesen 1,6 millió forint.

Az állatkerti mentőmunka rendes évi folyamatában az első szabadon engedésekre általában tavasszal, legtöbbször április hónapban kerül sor, amikor a tél elmúltával az időjárás kedvezőre fordul Az idei évben ugyan rendkívüli módon már február végén is volt egy szabadon engedésünk, de az első alkalomra, amikor nagyobb számú mentett állatot juttattunk vissza természetes élőhelyére, ezúttal is áprilisban került sor. A szabadon engedett állatok nagy része még a tavalyi évben került be mentőközpontunkba, és mostanra már elég jó az egészségi állapotuk, illetve a kondíciójuk ahhoz, hogy újra boldogulni tudjanak a természetben emberi segítség nélkül.

Összesen 17 madarat és 40 kisemlőst juttattunk vissza természetes élőhelyére, köztük 2 füsti fecskét, 4 fekete rigót, 3 széncinegét, 2 házi verebet, 1 meggyvágót, 2 énekes rigót, 1 házi rozsdafarkút, 1 vörös vércsét, 1 barna rétihéját, továbbá 1 vörös mókust és 39 keleti sünt. Az elengedett állatok természetvédelmi eszmei értéke együttesen 1,6 millió forint. A szabadon engedés helyét a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakembereivel együtt választottuk ki, az elengedett madarak mindegyike jelölőgyűrűt kapott.

Az effajta szabadon engedések természetesen nem nevezhetők egyedi esetnek, hiszen Állatkertünkben kiterjedt állatmentő tevékenység zajlik. E munka keretében Magyarországon őshonos, vadon élő, és általában természetvédelmi oltalom alatt álló (tehát védett vagy fokozottan védett) állatfajok olyan egyedeit mentjük, akik valamilyen ok miatt segítségre szorulnak. A sérült, beteg állatokat meggyógyítjuk, a legyengülteket felerősítjük, az elárvultakat pedig felneveljük, s ha ismét képesek emberi segítség nélkül boldogulni, visszajuttatjuk őket természetes élőhelyükre. Évente általában 1500-2000 ilyen mentett állatról gondoskodnak munkatársaink, a múlt évben éppenséggel több mint 1800-ról. A mentett állatok legnagyobb része madár, de sok a kisemlős is (így például a legnagyobb egyedszámban bekerülő faj évről évre a keleti sün szokott lenni), sőt, előfordulnak mentett hüllők és kétéltűek is.

Természetesen nemcsak magát a mentőmunkát tartjuk fontosnak, hanem azt is, hogy mindezt a nagyközönségnek is bemutassuk. Épp ezt a célt szolgálja a Sünispotály, a tavaly augusztusban megnyílt új bemutató mentőközpont is.

A Sünispotály megvalósítására az Európai Unió Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával, az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával megvalósuló ZOO4NAT projekt keretében kerül sor.

 

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.