Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Újra látható a gorillakölyök 2018. február 23.

Ismét megnyitottuk az Emberszabású majmok házát, így újra láthatja a közönség a gorillákat, köztük a legifjabb, két hónapos kölyköt is. Ám most még nem a teljes nyitvatartási időben, hanem csak naponta két órában, 12 és 14 óra között.

Újra láthatja a nagyközönség Állatkertünk gorilláit, köztük a csapat legifjabb tagját, a december 23-án született gorillakölyköt is, aki épp a mai napon lett két hónapos. Decemberben, a jövevény születése után pár napig – szokás szerint – a legteljesebb nyugalmat biztosítottunk számukra, ezért akkor nem volt látogatható az állatház. Karácsony után viszont megnyitottuk a házat a nagyközönség előtt. Sajnos az állatok nyugalma érdekében megfogalmazott kéréseinket akkor nem mindenki tartotta be, s ez az anyaállat viselkedésén is meglátszott. Ezért – a biztonság kedvéért – január 7-én ismét be kellett zárnunk a házat, ugyanúgy, mint a születés utáni első napokban.

Az állatgondozók természetesen folyamatosan figyelték a gorillák, különösképpen N’yaounda, az anyaállat viselkedését, és ennek alapján született döntés arról, hogy mikor nyithat meg újra az állatház a nagyközönség előtt. Hiszen egyfelől feladatunk az állatok számára szükséges feltételeket biztosítani, másfelől viszont, mint nyilvános közművelődési intézmény, természetesen az is fontos, hogy ha már lehetséges, újra megmutassuk az állatokat a közönségnek. Végül mostanra jött el az ideje annak, hogy az Emberszabású majmok házát ismét megnyissuk.

A fokozatosság elve alapján persze most még nem egész nap, nem a teljes látogatási időben lehet látni a gorillákat, hanem csak napi két órában, 12 órától 14 óráig. Ebben az időszakban az Emberszabású majmok házának nézőterén Állatkertünk önkéntesei teljesítenek szolgálatot. Ők egyrészt arról gondoskodnak, hogy egyszerre csak maximum 10 fő legyen bent az állatház nézőterén, másrészt mindenkit figyelmeztetnek az állatok nyugalmát szolgáló szabályok betartására, továbbá arra, hogy a kijelölt helyen, a nézőtéren felállított kordon mögött tartózkodjanak. Ezért mindenkit arra kérünk, hogy működjenek együtt önkénteseinkkel.

Bár a gorillákat – ha még csak napi két órára is – újra láthatja a közönség, továbbra is fontos azoknak az egyszerű, és valójában eléggé maguktól értetődő viselkedési szabályoknak a betartása, amelyet állataink nyugalma érdekében szoktunk kérni a nagyközönségtől. Mindenekelőtt a villanófénnyel történő fotózást, az üvegen való dörömbölést, és persze a nézőtéri hangoskodást kérjük mellőzni. Ez nemcsak az állatok érdeke, hanem a közönségé is, hiszen ha például egy állatnak minduntalan belevakuznak a szemébe, férőhelyének hátsó részébe vonul majd vissza, és esze ágában sem lesz a látogatók felé fordulni. A gorillák, és legfőképpen N’yaounda, az anyagorilla esetében különösen fontos e szabályok betartása, ezért erre vonatkozó kérésünket ismét különleges nyomatékkal fogalmazzuk meg.

Állatkertünk terve az, hogy fokozatosan növeljük majd azt az időszakot, amíg a gorillákat látni lehet, de ehhez mindenképpen szükséges a közönség együttműködése is. Ha pedig az anyaállat viselkedése kedvezőtlen irányban változna, természetesen előfordulhat az is, hogy újra komolyabb korlátozásokat kell bevezetnünk.

A Fővárosi Állat- és Növénykert – a gorillák nevében is – ezúton köszöni meg a nagyközönség türelmét és támogatását, és a jövőben is számít a látogatók együttműködésére és megértésére.