Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Botanikai különlegességek

A Fővárosi Állat- és Növénykertnek már a neve is utal arra, hogy nemcsak állatokat, hanem igen gazdag növénygyűjteményt is bemutatunk. Ha szigorúan a fajok, fajták és változatok számát nézzük, voltaképpen többféle növény található a kert területén, mint amennyi állatfaj. A botanikai különlegességek közül kiemelt figyelmet érdekel az úgynevezett dendrológiai gyűjtemény, magyarán a fás szárú növények kollekciója. Ezekből a növényekből a kert minden pontjára jut, így a kert területének Sziklakertjó részére tavasztól őszig csaknem összefüggő lombsátor borul. A fák közül valószínűleg az a hatalmas platán a legöregebb, amely a Japánkert szélén, a tóparti sétányon áll. Elképzelhető, hogy már akkor is megvolt, amikor az Állatkert 1866-ban megnyitotta a kapuit. Az öreg platánon kívül több más tekintélyes korú faóriás is található a kertben. Például az az 1911-ben ültetett kanadai nyár, amely a Dél-Amerika kifutó szélén nyújtózik a magasba.

Vénusz légycsapójaA szabadföldi növénygyűjtemény egy részét tematikus módon helyeztük el. A legszebb ilyen tematikus bemutatóhely az 1960-as években kialakított, azóta többször átépített Japánkert, amely a Nagytó és a Gundel étterem között található. Növényföldrajzi alapon telepítették a főbejárat környékén található zöld felületeket is: ezek a parcellák egyrészt az ázsiai, másrészt az észak-amerikai növényvilág néhány jellegzetes képviselőjét vonultatják fel. Ezeknek a területeknek a kertészeti rekonstrukciója 2012-ben fejeződött fel egy európai uniós támogatással megvalósult fejlesztés részeként. Ugyancsak uniós pénzből újult meg a Sziklakert is.

A szabadföldi növénybemutatókon kívül figyelmet érdemel a Pálmaház is, amely 1912-es átadása óta mindig is a trópusi növények bemutatásának központja volt. Nem messze tőle találjuk a fedett Citruskertet, amely elsősorban a mediterrán éghajlatú területek jellegzetes növényvilágából nyújt ízelítőt.