Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Varázshegy

Varázshegy bejáratA Varázshegy Állatkertünk egyik legújabb, legváltozatosabb bemutatóhelye. A létesítmény maga az 1912-ben épült Nagyszikla belsejében található. 3200 négyzetméteren, 4 szinten és 16 bemutatótérben mutatjuk be az élővilág sokféleségét, azt, hogy miként alakult ki ez a sokféleség, és hogy hogyan alakult az ember és a természet kapcsolata a történelem folyamán. Az előtérből, ahonnan egy falatozó és egy nagy kapacitású mosdó is nyílik, mindjárt több bemutatótér is elérhető közvetlenül. Az egyik ilyen tér a Csillagtér, ahol egyrészt térhatású ismeretterjesztő és mesefilmeket vetítünk, másrészt ez az óriási csarnok a helyszíne az „Állatok akcióban" című nagyon izgalmas élő bemutatónak.

Tőrfarkú rákA Varázshegy legalsó szintjén lévő Őstengerben valóban tengervíz hullámzik, a vízben pedig a rájáktól a tőrfarkú rákokig olyan állatcsoportok képviselői tekinthetők meg, amelyek több millió évvel ezelőtt, sőt százmillió évnél is régebben alakultak ki, és azóta eltelt időben sem változtak szinte semmit. Az Időalagút az élővilág fejlődéstörténetét segít áttekinteni az ősi tengerek lakóitól az ősemberek megjelenéséig. Még egy hamisítatlan neandervölgyi táborhelyet is megtekinthetünk. Az Életiskola azt meséli el, hogy mi mindent tanulunk el az állatvilágtól. Ha a középkori lovagok páncéljait összehasonlítjuk a rovarok kitinvázával, az elefántok, zsiráfok és oroszlánok csontos vázát pedig mondjuk a sebességváltóval, kiderül, hogy szinte mindenhez a természetből lestük el a mintát. De a fentieken kívül akad itt különleges csupasz turkáló (másik nevén vakondpatkány), tobzosfarkú gyík, sőt, még egy időgép-szimulátor is. Ez utóbbi a jégkorszaki élővilágot ismerteti meg a közönséggel.

Óriások csarnokaA szomszédos Óriások csarnokában a tengerek legnagyobb élőlényeiről mesélünk. Eleven ámbráscetet persze nem lehet tartani, de a húszméteres állat életnagyságú modellje alapján is képet alkothatunk arról, milyen hatalmasra is nőnek ezek az állatok. A Sötétlabirintusban éjjel aktív állatokkal, denevérekkel, ugróegerekkel ismerkedhetünk, mi több, még az is kiderül, hogyan tájékozódnak ezek az élőlények a sötétben. A Kolónia Galériában államalkotó élőlényeket, például levélvágó hangyákat tanulmányozhatunk. Akár azt is nyomon követhetjük, miként masíroznak a levéldarabkákkal az általuk gondozott földalatti gombakeretek felé, amelyeket – üvegfalon keresztül – mi is megfigyelhetünk.

A sort hosszan folytathatnánk: óriás madárpókok, botsáskák, matamaták, japán fürjek, óriás keresztespókok és afrikai házisikló. Száznál is több állatfaj, érdekes, interaktív játékok, szemléltető modellek sokasága várja, hogy segítségükkel mindenki felfedezze az élet csodáit.