Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Album, érme, bélyeg

Az Állatkert megnyitásának 150. évfordulóját többféleképpen is igyekeztük emlékezetessé tenni. Ebben segítségünkre volt a Magyar Nemzeti Bank, valamint a Magyar Posta Zrt. is. Így augusztus 9-én, a tulajdonképpeni születésnap alkalmával kibocsátásra került egy a jubileumhoz kapcsolódó emlékérme, illetve egy bélyegblokk is kibocsátásra került. Mi magunk pedig egy olyan, korabeli képekkel illusztrált albumot állítottunk össze, amely az elmúlt százötven év mindegyikét egy-egy akkor megesett történet elmesélésével idézi fel.

Emlékérme

A jubileumhoz kapcsolódóan a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérme különlegessége, hogy téglalap alakú, de a 2016. évi emlékérme kibocsátás újdonságának számít a csak nagyítóval, vagy mikroszkóppal elolvasható mikroírás is, amely az emlékérmék hamisítás elleni védelmét szolgálja. Az érme előlapján a rózsás gödény, illetve az eredetileg madárháznak tervezett Ausztrálház képe látható, a hátlapon a Nagyszikla, illetve egy szélesszájú orrszarvú a borjával. Az emlékérme 10.000 forintos névértékű ezüst (925 ezrelék finomságú), illetve 2000 forintos névértékű színesfém (75 % réz és 25 % nikkel) változatban létezik. Az érme tervezője Kereszthury Gábor.

Az Állatkert másfél évszázados története során a mostani volt az első alkalom, hogy az intézményhez kapcsolódó témában emlékérmét bocsátottak ki. A jubileumi emlékérmét az Állatkert 150. születésnapjának fő rendezvényén, augusztus 9-én mutatta be Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője. Az érme iránti gyűjtői érdeklődést jól jelzi, hogy az ezüst változat már augusztus végére elfogyott. Az emlékérméről további információk a Magyar Nemzeti Bank honlapján olvashatók.

Alkalmi bélyegblokk

A Magyar Posta Zrt. alkalmi bélyegblokk kibocsátásával köszöntötte a születésnapját ünneplő Állatkertet. Az 1000 forint névértékű bélyegblokkot Petényi Tibor Zoltán tervezte. A blokkon látható kompozíciót Lázár Kálmán gróf Körút az állatkertekben című, az Állatkert megnyitásának korában megjelent könyvének illusztrációi ihlették. Látható rajta például az intézmény első majomházának képe: ez az épület Szkalnitzky Antal és ifj. Koch Henrik tervei alapján épült és az 1866-os megnyitástól egészen 1909-ig állt.

Az Állatkert 150 éves története során már korábban is megesett, hogy egy-egy jeles évfordulóhoz bélyegkibocsátás is kapcsolódott. 1961-ben, a 95. évforduló alkalmából egy tíz különböző címletből álló sor, 1991-ben, a 125. évforduló idején pedig egy öt címletből álló sor került kibocsátásra. Emellett 2006-ban a 140. születésnapra egy bélyegblokk is napvilágot látott. Sőt, a jubileumi témájú bélyegek mellett az Állatkert állatkölykeiről és fiókáról is kibocsátásra került két kisív: az egyik 2014-ben, a másik pedig 2016-ban.

A mostani jubileumhoz kapcsolódó alkalmi bélyegblokkot Majtényi Kálmán, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgató-helyettese mutatta be az Állatkert születésnapján, s természetesen sor került az első napi bélyegzésekre is. A bélyegblokkról további információk a Magyar Posta honlapján olvashatók.

Jubileumi album

Az Állatkert történetéről több összefoglalás is készült. Ezek közül Kállay Bertalan 1903-ban megjelent, a kert történetének első harminc évéről szóló füzete, Anghi Csabának az alapítás történetével foglalkozó, 1958-ban megjelent írása, Gyenes Rózsának a „régi Állatkertről” szóló 1960-as tanulmánya, Kapocsy György 1984-es könyvének egyik fejezete, Szidnainé Csete Ágnes 1991-ben, a 125. évfordulókor megjelent történeti kötete, illetve a 2001-ben megjelent Ablak a természetre című album történeti fejezete számítanak kifejezetten forrás értékűnek. A 150. jubileum nagyszerű alkalmat jelent arra, hogy az Állatkert története iránt érdeklődők kezébe egy új könyvet adjunk, amely az elmúlt évek múltra vonatkozó kutatási eredményeit, illetve a legközelebbi közelmúlt történéseit is tartalmazza.

Ennek az igénynek és kihívásnak kíván megfelelni az Állatkert – 150 év, 150 történet című kiadvány, amelynek központi gondolata az, hogy az 1866 óta eltelt időszak valamennyi esztendejének egy-egy oldalt szentelve minden évből egy-egy korabeli történetet mesél el az intézmény életéből, természetesen egykorú képekkel, fotókkal illusztrálva. A kötet bevezető fejezetét prof. dr. Persányi Miklós főigazgató írta, és az ő munkája a soron következő fejlesztésekkel foglalkozó, a jövőbe tekintő fejezet is a könyv végén. A múltbeli esztendők történetét Hanga Zoltán írta meg, a kapcsolódó tematikus fejezetekkel együtt, szerkesztőként pedig Kovács Zsolt gondozta a kötetet. Az egyes éveknél pár sorban kitekintés olvasható a világ, Magyarország és Budapest korabeli történéseiről is, ezeket az összefoglalásokat Mautner Zoltán készítette.

A régi képekkel gazdagon illusztrált, érdekes történeteket felvonultató könyvből kiderül, hogyan járt közbe Erzsébet királyné, hogy a Pesti Állatkertbe zsiráf kerüljön, és hogy a múltban tényleg mutogattak-e embereket is a városligeti intézményben. A 181 oldalas, szép kiadvány az Állatkert ajándékboltjában vásárolható meg.