Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 7 – 8. évfolyam

Állati „szuperérzékek" 45 perc
Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen? Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

Parányi világok a mikroszkóp alatt 45 perc
Vajon miért zöldül be a tiszta víz a napon? Mi él az élővízben? Vannak-e mikrobák a csapvízben? Miben különböznek a vírusok, a baktériumok és az egysejtűek? Milyen az élet egy csepp vízben? Csillósok, ostorosok, amőbák, kerekesférgek és társaik lépnek színre a mikroszkóp tárgylemezén, hogy bebizonyítsák az érzékelésünkön túli mikrovilág gazdagságát.

Állati helyszínelés 45 perc
A Varázshegy Darwin-laborjában állati és növényi alkatrészek, tollak, bőrök, szőrök, csontok, levelek, termések és vázak tanulmányozásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ alapján fedezzük fel az élővilág sokféleségét. Megbeszéljük a vázrendszer, a kültakaró adaptációs különbségeit, és keressük az azonosságokat.

Állatok és járványok 45 perc
Lehet-e az állatoknak is szerepe egy világjárvány kitörésében? A történelem során mely állatokról derült ki, hogy közük volt valamilyen járványhoz? Melyek vettek részt járványok terjesztésében, és voltak-e, amelyek a megfékezésében segítettek? Befolyásolja-e a változó éghajlat, hogy milyen betegségekkel találkozhatunk Magyarországon? Mindezekre választ kaphatunk a foglalkozás során.

Fogas kérdések 45 perc
Vajon melyiknek van élesebb foga: a ragadozónak vagy a növényevőnek? Miben hasonlít egymásra az egér és az elefánt fogazata? Melyik az az állat, amelyiknek a homlokából nő ki az agyara, és melyik az, amelyiknek az egész bőrét fogak borítják? Kirándulás a fogak birodalmában, kézbe vehető szemléltető eszközök segítségével.

A lebontó szervezetek* 45 perc
Az emberiség egyik legnagyobb problémája a hulladékgazdálkodás. Pedig a természet már évezredek óta jóval előrébb jár nálunk: a lebontó szervezetek által minden hulladékát újrahasznosítja. Melyek ezek a fontos élőlények, és hogyan tevékenykednek? Megismerkedünk a talaj parányi lényeivel tanulmányozzuk testfelépítésüket, életmódjukat, hogy megértsük jelentőségüket.

A hüllők sokfélesége 45-60 perc
Mit jelent az, hogy változó testhőmérséklet, mi ennek az előnye, és mi a hátránya? Melyek a sajátosságai a szarupikkelyes bőrnek, és mi az, hogy vedlés? Hogyan szaporodnak a hüllők, gondozzák-e a kicsinyeiket? Ismerkedés kígyókkal, gyíkokkal, krokodilokkal és teknősökkel, némelyikkel testközelből is.

Alkalmazkodás: a túlélés záloga 45-60 perc
Övezetesség, éghajlat, állatföldrajz: mi az összefüggés az Egyenlítőtől való távolság és az élőlények testfelépítése között? Miért tekinthetőek Ausztrália állatai szigetlakóknak? Miért és miben hasonlítanak a dél-amerikai fajokra? Milyen környezeti problémák fenyegetik Ázsia ragadozóit vagy Afrika patásait? A foglalkozás választható kontinensen „zajlik": akár Ausztráliába, Amerikába, Ázsiába vagy Afrikába is utazhatunk!

Ausztrália – egy elszigetelt kontinens 45-60 perc
Az ausztrál kontinens kialakulása, és hosszú elszigeteltségének következménye az egyedülálló, endemikus fajokban gazdag élővilág. Az Ausztrália-ház kiállításán keresztül felderítjük az ember okozta ökológiai katasztrófa egyes elemeit, az invazív fajok betelepítésének következményeit. Megfigyeljük az erszényesek csoportjának képviselőit, testfelépítésüket és életmódjukat.

Gorillák és a mobiltelefon* 45-60 perc
Miért olyan különleges állatok a gorillák? Hogyan és hol élnek? Milyen veszélyek fenyegetik őket a vadonban? Mi köze mindehhez a mobiltelefonnak? Nem utolsó sorban bemutatkoznak állatkertünk gorillái. Azt is megbeszéljük mi veszélyezteti a fennmaradásukat, mit tehetünk fajtársaik védelmében és hogy milyen jövőbeli kilátásaik vannak a túlélésre.

A tengerek élővilága és ökológiai helyzete* 45-60 perc
A foglalkozás során látványos sétára indulunk a világtengerek mélyére, bemutatjuk a legjellemzőbb ősi tengerlakók testfelépítését, életmódját, és alkalmazkodását a vízi életkörülményekhez. Nézünk 20 méteres, élethű ámbráscetmodellt, egy tankerhajó katasztrófájának, valamint az úszó szemétszigetek példájának nyomán pedig a tengeri élővilág sérülékenységéről beszélgetünk.

Vadállatok mentése: természetvédelem az állatkertben 60 perc
Az állatkerteknek fontos küldetése az élőhelyükön veszélyeztetett állatfajok védelme. Miért kerül olyan sok állatfaj a természetben veszélybe? Hogyan történik a sérült vadállatok mentése, gyógykezelése? A program során megismerkedünk néhány, a kihalás szélére került állatfajjal és megvizsgáljuk megőrzésük lehetőségeit és esélyeit.

Éghajlatváltozás és a sarkvidékek 60 perc
Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Milyen fortélyai vannak a túlélésnek? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a jégkorszaki környezet törvényeivel, a sarkvidékek jellegzetes élővilágával és a változások apró, de határozott jeleivel. Preparátumok elemzésével és élő állatok megfigyelésével kiegészített foglalkozás.

Terepi vizsgálódás az állatkertben 120 percben
A budapesti állatkert kiváló helyszín a városi zöldterületek felfedezésére. Gazdag növény- és állatvilág vette birtokba: ízeltlábúak, madarak és hüllők élnek vadon a park területén a kiállított egzotikus fajok szomszédságában. Az állatkertben így nem csupán a kifutókban lelhetünk érdekes élőlényekre, hanem a látogatói sétányok mentén is. Távcsövekkel, gyűjtőfelszereléssel és határozókönyvekkel várunk minden városi természetbúvárt!
* Kérhető az oktatási csomag részeként kézműves foglalkozással kiegészítve. (Lásd a Zöldműhelynél!)