Nyitvatartás

H-P: 9:00-18:00  Sz-V: 9:00-19:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Állatkerti foglalkozások iskolásoknak 11 – 12. évfolyam

Állati „szuperérzékek" 45 perc
Hogyan és mit érzékelünk mi, emberek? Miért érzékelik az állatok ugyanazt a környezetet egészen másképpen? Milyen különleges érzékszerveik vannak az állatoknak? Mi a szerepe az érzékszervek evolúciójában a környezeti tényezőknek? Hogy néz ki közelről az óriáskígyók gödörszerve? A foglalkozás végére már mi is másképp látjuk a világot.

Nélkülözhetetlen mikrobák 45 perc
Vajon a mikrobiom az ember része, vagy ez fordítva van? Ha a tartósítás a mikrobák ellen véd, hogyan tartósíthatunk mikrobákkal? Általában miért a betegségekkel hozzuk kapcsolatba a mikroorganizmusokat, amikor csupán elenyésző hányaduk kórokozó? Mi történne, ha teljesen steril környezetbe születnénk? Sok minden mellett ezekre válaszol a foglalkozás, helyben nevelt hasznos mikrobák bemutatásával.

Állatok és járványok 45 perc
Lehet-e állatoknak is szerepe egy világjárvány kitörésében? A történelem során mely állatokról derült ki, hogy közük volt valamilyen járványhoz? Melyek vettek részt járványok terjesztésében, és voltak-e, amelyek a megfékezésében segítettek? Mindezekre választ kaphatunk a foglalkozás során.

Állati helyszínelés 45 perc
A Varázshegy Darwin-laborjában csontokat, állkapcsokat, fogakat „vallatunk" viselőjük kilétéről, táplálkozásáról, életmódjáról. A vázak tanulmányozásával, a belőlük kiolvasható sokféle információ segítségével fedezzük fel az emlősök sokféleségét. Megbeszéljük a vázrendszer, koponya, fogazat adaptációs különbségeit, és keressük az azonosságokat.

Állati tanulás 45 perc
A tanulás számunkra és az állatok számára is a túlélés eszköze. De vajon miben hasonlít, vagy miben különbözik az emberek és az állatok tanulása? Hogyan adják át az állatok egyedei egymásnak tudásukat? Hogyan oldanak meg problémákat? Mi a motivációja a tanulásnak?

Természetvédelem az állatkertekben: fajmegőrzés és élőhelyvédelem 45-60 perc
Az eredeti élőhelyükön veszélyeztetett, kipusztulófélben lévő állatfajok (pl. Mhorr-gazella, aranyhasú mangábe, szélesszájú orrszarvú, rákosi vipera, tarvarjú) összehangolt tenyésztését a vezető állatkertek évtizedek óta sikerrel végzik. Megvizsgáljuk ennek hátterét és határait. Megbeszéljük, hogy mit tehetnek az állatkertek a természetes élőhelyek védelméért. Vajon megmenthetőek-e ilyenformán a fajok?

A tengerek élővilága és ökológiai helyzete* 45-60 perc
A foglalkozás során látványos sétára indulunk a világtengerek mélyére, bemutatjuk a legjellemzőbb ősi tengerlakók testfelépítését, életmódját és alkalmazkodását a vízi életkörülményekhez. Megismerkedünk a tengerek lakóival és az őket fenyegető gazdasági tevékenységekkel. Az úszó szemétszigetek példáján keresztül pedig a tengeri élővilág jövőbeli kilátásairól beszélgetünk.

Evolúciós újítások – mit lestünk el a természettől? 45-60 perc
A foglalkozás során ma élő állatok példáján nézzük végig, milyen evolúciós újítások vezettek a mai fajok megjelenéséhez, és hogyan segítették ezek a környezethez való minél tökéletesebb alkalmazkodást. Milyen ötleteket kaptunk ezekből a biológiai találmányokból a technológiai újításainkhoz?

Az emberi evolúció: őseink 45-60 perc
A modern ember kialakulása mindig izgalmas téma. Kísérletet teszünk arra, hogy rekonstruáljuk a Homo sapiens sapiens megjelenéséhez vezető hosszú fejlődési utat. A neandervölgyi és a cro-magnoni emberek példáján érdekes összehasonlítást tehetünk a mai, modern ember és a közvetlen őseink szokásai, életmódja és megjelenése terén. Ismerjük meg múltunkat!

Biológiai fegyverek – mérget termelő hüllők és kétéltűek 45-60 perc
Mit nevezünk méregnek? Mi a különbség a passzívan és az aktívan mérgező élőlények között? Melyek a legerősebb mérgű állatok a világon, és biztos-e, hogy ezek egyben a legveszélyesebbek is? Hogyan ejti el akár a bivalyt is a komodói varánusz? A program során hazánk ritka mérges kígyójával, a rákosi viperával is megismerkedünk.

Etológiai megfigyelések: gorillák és orangutánok 60 perc
Hogyan kommunikálnak az állatok, milyen jelzéseket használnak legközelebbi rokonaink, az emberszabású majmok? Megvizsgáljuk, van-e összefüggés a használt jelzésrendszer és az állatfajok szociális struktúrája között. Etológiai vizsgálat során azonosítjuk a viselkedés elemeit, és megnézzük, lehet-e evolúciós háttere ezek kialakulásának.

Klímaváltozás és a sarkvidékek 60 perc
Hogyan alakul napjainkban a sarkvidéki táj a felmelegedés hatására? Megtörténhet-e, hogy a tápláléklánc összeomlik? Mit tehetünk mi a drámai változások megakadályozásáért? Ezekre a kérdésekre keressük a választ, miközben megismerkedünk a sarkvidékek jellegzetes élővilágával. Preparátumok elemzésével és élő állatok megfigyelésével kiegészített foglalkozás.

Terepi vizsgálódás az állatkertben 120 percben
A Budapesti Állatkert kiváló helyszín a városi zöldterületek felfedezésére. Gazdag növény- és állatvilág vette birtokba: ízeltlábúak, madarak és hüllők élnek vadon a park területén a kiállított egzotikus fajok szomszédságában. Az állatkertben így nem csupán a kifutókban lelhetünk érdekes élőlényekre, hanem a látogatói sétányok mentén is. Távcsövekkel, gyűjtőfelszereléssel és határozókönyvekkel várunk minden városi természetbúvárt!
* Kérhető az oktatási csomag részeként kézműves foglalkozással kiegészítve. (Lásd a Zöldműhelynél!)