Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mi készül az új területen?

Összesen több mint hét hektárral gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert területe az elmúlt években, ráadásul a fejlesztési területhez tartozik a volt gazdasági udvar is, amely mindig is Állatkertünk része volt. Ha a fejlesztési terület nagyságát összehasonlítjuk az Állatkert klasszikus területének nem egészen 11 hektárjával, könnyen beláthatjuk, hogy a fejlesztési terület összességében majdnem még egyszer akkora, mint amekkora az Állatkert korábban volt. Vagyis amikor az új területeket állat- és növénykertté alakítjuk át, szinte akkora munkát kell elvégezünk, mintha a régi mellett egy majdnem ugyanakkora, de teljesen új állatkertet hoznánk létre.

Ilyen nagyságrendű fejlesztésre intézményünk történetében utoljára 1909 és 1912 között került sor, hiszen ebben az időben a teljes korabeli Állatkertet átépítették. Az átépítés eredményeit ma is szívesen idézzük fel, hiszen ekkor hozták létre a kert ma is meghatározó, patinás műemlék épületeit, mint a Főkaput, az Elefántházat, a Kis- és a Nagysziklát, valamint a többi klasszikus Állatkerti létesítményt. Azt viszont sokkal ritkábban szokták emlegetni, hogy a több mint száz évvel ezelőtti nagyszabású átépítés költségeire eredetileg, még 1908-ban előirányzott 1.212.000 koronát 1909-ben további 1.728.000 korona, majd 1910-ben újabb 643.000 korona többletforrással kellett kiegészíteni. Az újjávarázsolt Állatkertnek azonban, amelyet végül 1912-ben adtak át, csodájára járt az akkori Európa.

A mostani fejlesztések keretében az Állatkert új területein két komplex, különleges bemutató zónát szeretnénk létrehozni. Az egyik a Holnemvolt Vár, amelynek tematikája a magyar mesék állatvilágához kapcsolódik, a másik pedig a Pannon Park, amely a földtörténeti múlt azon korszakát igyekszik majd megeleveníteni, amikor a Kárpát-medencében nem számítottak ritkaságnak az ősi elefántok, orrszarvúak és vízilovak sem.

További két másik fejlesztési program megvalósítása is szerepel a terveink között. Ezek nem közvetlenül a bemutatást szolgálják, de nem kevésbé fontosak. Az egyik a Hermina Garázs kialakítása, amely orvosolná a környék, így az Állatkertbe látogató közönség parkolási gondjait is. A másik pedig egy új kiszolgáló zóna, amelyre a kert magas színvonalú üzemeltetéséhez van szükség.

A fejlesztések során nem feledkezünk meg az egykori vurstli és az Angolpark örökségéről sem, hiszen a megörökölt játéküzemeket, így a régi körhintát, a hullámvasutat és a mesecsónakot is rendbehozzuk.