Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Elkészült a Cápasuli a Holnemvolt Várban 2018. december 13.

Újabb fontos állomásához érkezett az Állatkert új területein zajló fejlesztések sora. Elkészült ugyanis a Holnemvolt Vár legújabb attrakciója, a Cápasuli, ahol az ifjú cápák a nagyközönség szeme láttára fognak felnőni.

Az Állatkert új játszóparkja, a Holnemvolt Vár 2018 májusában nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Sokféle látnivalója, változatos programkínálata (melynek aktualitásai a Holnemvolt Vár önálló honlapján olvashatók) 2018 augusztusában egyszer már kiegészült a Sünispotállyal, a mentett állatok ellátását szolgáló bemutató mentőközponttal. Decemberben azonban a Holnemvolt Vár még egy érdekes attrakcióval bővült: a Cápasulival, ahol az ifjú cápák a nagyközönség szeme láttára fognak felnőni.

Jóllehet a Cápasuli a Holnemvolt Várban található, állattartási szempontból a jövőbeni, jelenleg még építés alatt álló Pannon Parkhoz, illetve az annak részeként kialakítandó Pannon-tenger akváriumhoz is kapcsolódik majd. A Cápasuli ugyanis elsősorban az Állatkertbe érkező fiatal cápák nevelőhelyeként szolgál, ahol az állatok addig cseperednek, amíg el nem érik a megfelelő méretet ahhoz, hogy a Pannon Park tervezett óriási cápamedencéjébe átkerüljenek. A megfelelő méret fajonként eltérő, de nagyjából két méter hosszú állatok kerülnek majd ki a Cápasuliból.

A Cápasuliban nemcsak az állatok növekedését, gyarapodásukat követheti nyomon a közönség, hanem azt is, hogyan foglalkoznak velük a gondozók. A Cápasuli ugyanis valóban „iskola" a cápák számára, ahol a „nebulók" megtanulnak együtt élni más halakkal, a medencék többi lakójával, megszokják a közéjük könnyűbúvár felszerelésben lemerülő állatkerti dolgozók jelenlétét, valamint a gondozókkal, állatorvosokkal való együttműködéshez is hozzászoktatjuk őket. Ennek érdekében rendszeresen foglalkozunk az állatokkal, és különböző tréningeket végzünk velük, hasonlóan például az oroszlánfókákhoz, az elefántokhoz és több más állathoz. Ez az állatorvosi vizsgálatokat is nagymértékben megkönnyíti, illetve a tréningek a gondozók narrációjával kísért ismeretterjesztő közönségprogramok is lesznek egyúttal.

A Cápasuli benépesítése folyamatosan, „felmenő" rendszerben történik. Az első állatok már a medencékben vannak, ám az elkövetkező hónapokban – több lépésben – további állatok érkezése is várható. Az összes állat megérkezése után hét-nyolc cápafaj cseperedő egyedeit láthatja majd a közönség, rajtuk kívül pedig négyféle rája, és nagyjából egy tucat különféle csontos hal is lesz majd a Cápasuliban.

Természetesen már most sincs hiány a látnivalókban, hiszen négy cápafaj egyedei máris birtokba vették a Cápasuli legnagyobb medencéjét. Közülük – mostani méretüket és aktivitásukat tekintve – a feketeúszójú szirtcápák (Carcharhinus melanopterus) a leglátványosabbak. Rajtuk kívül rozsdás dajkacápát (Ginglymostoma cirratum), homokszínű dajkacápát (Nebrius ferrugineus) és zebracápát (Stegostoma fasciatum) is lehet már látni Cápasuliban. Van továbbá leopárd ostorfarkú rája (Himantura uarnak), tehénorrú rája (Rhinoptera bonasus), a csontoshalak közül pedig denevérhal (Platax sp.), vitorlás csattogóhal (Symphorichthys spilurus sp..), aranymakréla (Gnathanodon speciosus), francia morgóhal (Haemulon flavolineatum), zöld barátsügér (Chromis viridis) és óriás fűrészessügér (Epinephelus lanceolatus) is. Az állatok többsége a legnagyobb medencében található, de például az óriás fűrészessügér külön medencében kapott helyet. Egy harmadik medencét pedig főként az újonnan érkezett állatok fogadására, karanténozására használnak.

A Cápasuliban összesen három tengervizes medencét alakítottunk ki: a két kisebb medence 30 ezer, illetve 90 ezer, a legnagyobb pedig 660 ezer literes. Az egy-egy medencére számítható bruttó vízmennyiség persze még ennél is több, mert ha a vízgépészeti rendszerekben található vizet is beleszámoljuk, akkor a legnagyobb medencéhez például 750 ezer liter tengervízre van szükség. A Cápasuli legnagyobb medencéje egyébként Magyarország második legnagyobb tengervizes medencéje is egyben, amely nem is sokkal marad el a jelenlegi legnagyobbtól. A Pannon Park leendő óriásmedencéje viszont még ennél is lényegesen nagyobb lesz.

A Cápasuliban hullámzó összes tengervíz mennyisége csaknem egymillió liter. A tengervizet nem a tengerből hozzuk, hanem helyben keverjük ki oly módon, hogy a tengeri só koncentrátumhoz megfelelően kezelt édesvizet adagolunk. A koncentrátum természetesen nemcsak konyhasót (NaCl), hanem más anyagokat is tartalmaz, amelyek oldott formában ugyancsak jelen vannak a természetes tengervízben. A megfelelő mennyiségű tengervíz kikeveréséhez kezdésként csaknem 30 tonna tengeri só koncentrátumra volt szükség.

Azokban az Állatkertekben, ahol helyben nevelnek cápákat a nagyméretű bemutató cápamedencék állományának folyamatos utánpótlására, maga a nevelési folyamat rendszerint a közönség szeme elől rejtve, a kulisszák mögött zajlik. Nálunk, a Cápasuliban azonban mindezt a látogatók is láthatják. Ráadásul a Cápasuli úgy lett kialakítva, hogy a technológiai terek nagy része, sőt, az akvarisztikai gépészeti rendszerek is a bemutató részét képezik. A közönség így az állatok mellett a Cápasuli munkatársait is láthatja napi feladataik ellátása közben, illetve bepillantást nyerhet a modern akvarisztikai technológiába is. A bonyolult rendszerek, amelyek segítségével a tengervíz fizikai, kémiai és biológiai jellemzőit a tengeri állatok igényeinek megfelelő értékeken tartjuk, azt is segítenek megérteni, hogy a tengeri ökoszisztémák miért reagálnak olyan érzékenyen a környezeti feltételek emberi tevékenységgel összefüggő megváltozására.

A Cápasuli közönsége összesen 9 betekintő ablakon át szemlélheti a medencék lakóit. Mivel az üvegtábláknak el kell bírniuk a több tucat, vagy akár több száz tonnányi víz nyomását is, a betekintő ablakok speciális, 10 cm vastagságú üvegből készültek. A legnagyobb üvegtáblák 1,5 tonnánál is nehezebbek darabonként.

A három medence mindegyikéhez külön vízgépészeti rendszer tartozik, homokszűrőkkel, fehérje hableválasztókkal, ózonizátorral, UV sterilizátorral és biológiai szűrőtornyokkal. Ezeken a rendszereken óránként a teljes egymillió liternyi vízmennyiséget átforgatják. Mivel cirkulációs rendszerről van szó, a költséges tengervízzel megfelelő módon lehet takarékoskodni. Ugyancsak takarékos, fenntartható megoldás, hogy a létesítmény fűtéséhez szükséges hőenergiát teljes egészében a Széchenyi Fürdő termálvizének hőjével biztosítjuk.

A nézőterek berendezése és díszletezése, a mindenütt feltűnő csövek és ipari szerelvények, tolózárak és kézikerekek az úgynevezett steampunk stílust idézik, egy kicsit arra is utalva, hogy a Cápasuli látogatói olyasmibe láthatnak bele, ami másutt a kulisszák mögött történik. Emellett látvány szempontjából összekapcsolják a nézőtereket azzal a valóban funkcionális akvarisztikai gépészeti háttérrel, amely szintén része a bemutatónak. A látogató így akár Nemo kapitány tengeralattjáróján érezheti magát. A nézőtéri dekorációt alkotó csöveket, idomokat és szerelvényeket a FŐTÁV Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. bocsátotta az Állatkert rendelkezésére.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve foglalkozunk különféle cápák tartásával. A Pálmaház alatt 1912-ben megnyílt akváriumban azonban a legnagyobb medencék eredetileg csak 6 ezer literesek voltak, így a cápák közül leginkább csak az Adria vizében is honos kispettyes macskacápa tartása jöhetett szóba. E patinás Akvárium 2004-es rekonstrukciója után már 11, 20 és 23 ezer literes medencék is voltak, s ekkor már egy fenéklakó cápafaj, a barnasávos bambuszcápa bemutatására, sőt szaporítására is lehetőség nyílt.

A Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegy 2012-es megnyitását követően az Állatkert tengeri akvarisztikai bemutatóinak súlypontja a Varázshegy alagsorában kialakított Őstenger bemutatóhelyre tevődött át, a régi, Pálmaház alatti Akvárium pedig trópusi, döntően újvilági édesvízi fajokat felvonultató bemutatóhellyé vált. Az Őstenger bemutatóhelyen, ahol a legnagyobb medence 85 ezer literes, az ide átkerült barnasávos bambuszcápák mellett további cápafajok, például korall macskacápa, szemfoltos bambuszcápa, illetve rövidfarkú dajkacápa bemutatására is lehetőség nyílt, a cápákkal közeli rokonságban álló ráják több fajának tartása mellett.

Bár a fentiekből is látható, hogy az Állatkert története során egyre újabb és újabb lehetőségek nyíltak a cápák tartására, ezek aránylag kis termetű, és zömmel fenéklakó cápafajok voltak. Az Állatkert közönségének azonban régi óhaja volt, hogy nagyobb termetű, és lehetőleg nem fenéklakó, hanem jellemzően a nyílt tengeri (pelágikus) zónában élő cápafajokat is láthasson. A Holnemvolt Vár részeként megnyíló Cápasuli, és a leendő Pannon Park akváriumának óriási cápamedencéje ezért is került be a fejlesztési tervek közé.

A Cápasuli mindenkori aktuális programjai a Holnemvolt Vár önálló honlapján olvashatók.