Nyitvatartás

H-P: 9:00-16:00 Sz-V: 9:00-16:00

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 3300 HUF Gyermek jegy: 2200 HUF

Megvalósítás

A Holnemvolt Vár megvalósítása, kivitelezése a tervezőmunka, illetve a szükséges engedélyezési és közbeszerzési eljárások lefolytatása után, illetve azt követően kezdődhetett meg, hogy a fejlesztési területen két szezonon át ideiglenes jelleggel működő Holnemvolt Park bezárta kapuit a nagyközönség előtt, s a terület felszabadult a kivitelezés számára.

Az egyik első lépés a kivitelezés megkezdésekor meglévő, de a jövőben már nem szükséges építmények bontása volt. Ezek nagyrészt a megszűnt Vidámparktól örökölt elemek voltak, többnyire igen rossz műszaki és esztétikai állapotban. Például a mostani Szép Miklós játszótér helyén állt egykori versenyautó fémvázas, műanyag hullámlemezzel fedett szerkezete minden volt, csak szép nem, s persze azért sem volt érdemes megtartani, mert a terület funkciója is megváltozott. A bontásokkal párhuzamosan rengeteg burkolt felületet is megszüntettünk. Ugyancsak az elvégzendő feladatok közé tartozott a közművek kiváltása, amely mind a Holnemvolt Vár, mind az új területeken megvalósuló többi fejlesztés szempontjából fontos művelet volt.

A Holnemvolt Vár kialakításával párhuzamosan patinás Schäftner-körhintát kívül-belül mutatósan felújítottukTermészetesen voltak olyan építmények is, amelyeknél nem a lebontás, hanem éppen a megőrzés volt a cél. Ezek általában olyan műemlékvédelmi oltalom alatt álló játéküzemek, amelyek megőrzése a jövőben is indokolt, mi több, az Állatkert kifejezetten fontosnak tartja ezeknek a műemlékeknek a jövőbeni fenntartását, üzemeltetését is. A Holnemvolt Vár megvalósítására kijelölt területen egy ilyen építmény volt a régi, Schäftner-féle körhinta, amelyet 1907-ben építtetett Schäftner Károly, a régi vurstli egyik körhintás dinasztiájának tagja. Ez azt jelenti, hogy az 1950-ben létrehozott Vidámpark csak örökölte ezt a játéküzemet, ahogy 2014-ben az Állatkert. A patinás körhintát több lépésben felújítottuk oly módon, hogy a 2016-os és 2017-es szezonban, az egyes felújítási ütemek között a nagyközönség annak ellenére használhassa, hogy a terület többi része az építkezés miatt akkoriban természetesen el volt zárva a látogatók elől. A körhinta teljes rekonstrukciójával 2017 tavaszára készültünk el.

Döbrögi, a legnagyobb átültetett platán útban új helye feléJelentős kertészeti munkákat is végeztünk a területen, illetve a fejlesztési terület egészén. Ennek részeként több koros fát is áttelepítettünk ide a volt vidámparki terület más részeiről, főként azokból az övezetekből, ahol az oda tervezett funkciók miatt a szóban forgó fákat mindenképpen át kellett volna helyezni. Azon a területen viszont, ahol a Holnemvolt Várat kívántuk megvalósítani, a múltbeli hasznosítás módjából eredően kevesebb fa volt annál, mint amennyire az új játszóparki funkció mellett szükség volt. Ezért az átültetendő fák egy része itt, a Holnemvolt Vár térségében kapott új helyet. A Holnemvolt Várhoz tartozó Szép Miklós játszótér mellett áll például a „Döbrögi" becenevű átültetett platán, a legnagyobb fa, amit Magyarországon valaha is átültettek.

A Nyíhangár (fedett lovarda) építés közbenA kivitelezési munkálatok közé tartozott természetesen az új létesítmények, építmények, állattartó karámok felépítése és kialakítása. Ezek közül alighanem a Nyíhangár, vagyis az új fedett lovarda, valamint a Holnemvolt Vár kapuja a legérdekesebb. A szóban forgó létesítmények ugyanis mind valamilyen történelmi előkép alapján épültek. A Holnemvolt Vár utca felőli kapuja például megszólalásig hasonlít a régi vurstli legendás alakjának számító gyorsfényképész, Helfgott Sámuel egykori híres műtermének rég eltűnt homlokzatára, a Nyíhangár utcai oldal pedig Reymetter Árpád egykor a vurstli egykori főutcáján állt lovardájának megjelenését idézi fel. A Nyíhangár oldalfala is érdekes: az egykori angolparki varieté épület ablaksora jelenik meg rajta.

A Holnemvolt Vár új kapuja építés közbenÉrdemes külön is megemlíteni az egykori gazdasági udvar területén végzett munkálatokat, a Holnemvolt Vár másfél hektárjának ugyanis csak az egyik fele a megszüntetett Vidámparktól átvett (vagyis inkább visszavett) terület. A másik fele azonban mindig is az Állatkerthez tartozott, ám a közönség nem látogathatta, hiszen üzemellátási funkcióknak, az egykori gazdasági udvarnak adott helyet. Ahhoz, hogy itt is elkezdhessük a Holnemvolt Vár munkálatait, ki kellett költöztetni innen a takarmánykonyhát, a raktárakat, a műhelyeket, az irodákat, és a többi, az intézmény működtetésével kapcsolatos funkciókat új helyükre, a teljesen új fejlesztésként, a volt vidámparki terület mögött megvalósuló új kiszolgáló zónába. Az új kiszolgáló zóna kivitelezése 2016 végére, illetve 2017 elejére jutott abba a fázisba, hogy az üzemellátási funkciók átköltözhettek. Ez a folyamat 2017 nyarára többé-kevésbé be is fejeződött, így 2017 júniusában már ünnepélyesen át is tudtuk adni ezt a közönség számára ugyan nem, vagy csak kivételes alkalmakkor látogatható, de az Állatkert üzemeltetése szempontjából nagy fontosságú zónát. Ezzel együtt felszabadult a régi gazdasági udvar övezete, így a Holnemvolt Vár itt megvalósítandó részein is elkezdhettek dolgozni a kivitelezésért felelős szakemberek. Lényegében a meglévő épületek felújítása, illetve az új funkciókhoz igazított átalakítása volt a feladat. Az egykori szociális épület azonban még ennél is nagyobb változáson ment át, hiszen ennek mintegy felét el is bontottuk, hogy a helyén egy új tevekifutót alakítsunk ki.

A Holnemvolt Vár megvalósításának finanszírozására az Állatkert összesen 2,1 milliárd forintos támogatást kapott. Ebből 1,6 milliárd forint volt a fővárosi, 500 millió forint pedig a központi költségvetésből származó forrás. Ezenfelül az Állatkert saját forrásból még további mintegy 250 millió forintot biztosított a költségek fedezésére.

2018 márciusára már minden épület és karám elkészült, a szakemberek a berendezésen, az állatok beköltöztetésén, beszoktatásán dolgoztak. A készülő létesítményt már ekkor bemutattuk a sajtó képviselőinek, majd 2018. május 17-én az ünnepélyes megnyitóra is sor kerülhetett.

A Holnemvolt Vár azóta nap mint nap várja a nagyközönséget, mesés állatokkal, állatos mesékkel, játékok és élmények sokaságával. Közben elindult a Holnemvolt Vár saját honlapja is, amely a www.holnemvoltvar.hu címen érhető el, és amelyen minden fontos tudnivaló, program és aktuális információ megtalálható az érdeklődők számára.