Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Pannon Park és Mesepark

A 150 éves Állatkert történetének legnagyobb fejlesztése zajlik

 

Tartalom:
- Pannon Park
- Mesepark
- Kiszolgáló létesítmények
- A fejlesztések előnyei
- Innováció és fenntarthatóság
- A közönség máris magáénak érzi a fejlesztést

Vagy félszáz éven át keresték a szakemberek azt a megoldást, amivel a közönségnek 1866-ban átadott, rövidesen 150 éves Állatkert szűkös, végül már csak 10,8 hektáros területének korábbi csonkításai jóvátehetők, és fejlesztésére tér nyílhat. Az ország legnépszerűbb kulturális és turisztikai attrakciója meg is érdemli ezt. Az évi egymillió látogató által használt állatkerti területek zsugorítása – amely például 1950-ben a Budapesti Vidám Park létrehozását szolgálta – mindeddig eleve határt szabott a nagyobb léptékű fejlesztési elképzeléseknek.
Ez a helyzet változott meg 2012-ben, amikor is a Fővárosi Közgyűlés november 28-i határozatával a Vidám Park bezárásáról döntött, látva a tartósan jelentkező és közpénzből tovább már nem finanszírozható veszteségeket; a határozat értelmében a bezárt Vidám Park egykori, 6,5 hektárnyi területét a szomszédos Fővárosi Állat- és Növénykert vette át. A Közgyűlés egyben alternatívák között is döntött, s a több bemutatott lehetőségből egy nagyszabású fejlesztési program előkészítését indította el.
A vidám parki tevékenység 2013. szeptember 30-án szűnt meg a területen, amelyről a következő hónapokban eltávolították a mobil mutatványos játéküzemeket. A napi üzemeltetést 2014 februárjában vette át az Állatkert. A Vidám Parkról való döntést követően az Állatkert szakemberei külső hazai és külföldi állatkertészeti szakértők bevonásával finomították tovább az intézménynek az új területtel összefüggő rövid- és középtávú fejlesztési koncepcióját. Ezek az elképzelések – két nagy érdeklődéssel kísért sajtótájékoztató nyomán (2013. szeptember 19., 2014. február 19.) – nagy és kedvező visszhangot váltottak ki a közvéleményben.
A rövidtávú koncepció már megvalósult. Eszerint az átvett területeket nagyjából 2 évig, ameddig a nagyszabású fejlesztés kezdetét veszi, átmeneti jelleggel is hasznosítani akarta az Állatkert, nem hagyja üresen. Már 2014. április 29-én megnyílt az Állatkert üzemeltetésében működő, elsődlegesen oktatási és családi szabadidős és szórakoztató célú Holnemvolt Park, amely szezonban azóta is látogatható. (Nota bene: a park látogatottsága már az első évben elérte a 450 ezer főt, vagyis jóval meghaladta a Vidám Park utolsó éveinek átlagos éves látogatószámát.) Ezzel az átmeneti lépéssel párhuzamosan egyre világosabbá váltak a középtávú fejlesztés irányai, és mindinkább kiérlelődtek a hosszútávra szóló szakmai tervek.
A jövőben két fő új bemutatási egység jön létre a megörökölt új területen, valamint az Állatkert látogatók által eddig nem ismert, az egykori Vidám Parkkal határos gazdasági zónájában. Egyik létesítmény-együttes kb. másfél hektáron egy elsősorban kis gyerekeket és családjaikat szolgáló „gyerek-állatkert", ún. „Mesepark", a másik a terület nagyobb részén, kb. öt hektáron létesülő „Pannon Park".

Pannon ősvadon – fedett park a Városligetben

A Pannon Park és a biodóm látványterveA Pannon Park szakmai programjának kidolgozásához az Állatkert 2013-ban egy nagy tapasztalattal rendelkező hazai és külföldi szakemberekből álló testületet hívott életre – az ő sokezer órányi munkájukra építkezve született meg a megvalósítás részleteibe menő szakmai program koncepciója és az ezen alapuló megvalósíthatósági tanulmány.. Az erre következő lépés pedig ennek a koncepciónak az építészeti, gépészeti nyelvre való lefordítása, illetve az engedélyezési, majd a kiviteli tervek elkészíttetése.
A Pannon Park valójában egy komplex állatkerti bemutató, nagyszámú „szórakoktató" (edutainment) elemmel. Olyan nagyszabású közösségi térség, ahol mind a gyerekes családok, mind a fiatal és idősebb felnőttek, akár hazaiak, akár külföldiek értékes élményt találnak.
A Pannon Park döntően népszerű egzotikus állatokat mutat be, elsősorban olyanokat, amelyek helyhiány miatt már kiszorultak, vagy rövidesen kiszorulnának, vagy emiatt soha nem is lehettek az Állatkertben. A gyűjteményi terv döntően az óvilági (Eurázsia és Afrika) fauna elemeire koncentrál. (A régi Állatkert másik végében, a Pálmaház térségében pedig az újvilági fauna bemutatói kaphattak és még kapnak majd további új területeket.)
A Pannon Parkban ma élő állatfajok jelennek meg, s mindenhol a mai környezeti, ökológiai realitások között. A kiállítások keret-története, „meséje" a Kárpát-medence földtörténeti múltja, benne a 8-15 millió évvel ezelőtti miocén kor, annak is az úgynevezett pannon-korszaka, amikor a mai Kárpát-medence nagy részét egy beltenger foglalta el, s éppen Budapest térségében találkozott a szárazfölddel. Az akkori éghajlatnak és az ősleletekből ismert élőlények leszármazottai megidézésével egy lenyűgöző, eleven, komplex világot lehet teremteni, amely kiváló oktatási szolgáltatásokra teremt alkalmat. Itt – gyakran érintésnyi közelségben – természetes környezetükben, „helyükön" vannak az ősi orrszarvúak, ormányosok, cápák élő mai leszármazottai, a bemutatókban magától értetődően elefántcsalád kószál, és csónakkal járható zúgó vízfolyás mentén közelíthetőek meg az állatok.
Csimpánz kifutó látványterveA kb. 5 hektáros Pannon Park központi létesítménye – az élővilág állatkerti bemutatásának ma elérhető legmagasabb szakmai színvonalát Budapestre hozva – egy csarnoképület, a „biodóm". Ez egy olyan, ökoszisztémaként működtetett növényház, amelyben állatok is élnek. Évszázaddal előtti előképe Budapesten a trópusi, párás meleg levegőjű Pálmaház, amelyet más helyszínre szántak, de végül 1912-re az Állatkertben épült fel növényházként, és fokozatosan vált állatokat is bemutató épületté. A biodóm fedett park, egy buborékba zárt, befedett darabkája a városba idézett vadonnak. Kívülről lágy ívekkel a környezetbe simuló lankás domb, amelynek lábára, oldalára zöld növényzet fut fel, a tetejét pedig nagyrészt fényáteresztő felület borítja. Belsejében – több mint 17 ezer négyzetméternyi lefedett alapterületen – szubtrópusi klímájú, állatokkal és növényekkel benépesített közösségi tér várja a látogatókat. A biodómban a pannon ősvadon a pannon tengerrel osztozik, amely a kor vízi világát idézi meg Közép-Európa jelenleg legnagyobb és legkorszerűbb, nagyméretű akváriumaival. Emellett a biodómhoz látogatóközpont és számos szabadtéri állatkifutó, medence és röpde is kapcsolódik. Az épületben, amely 2-3 órányi programot ad a látogatóknak, egy időben 2-2,5 ezren tartózkodhatnak de a külső kifutókkal együtt akár egész napos látogatás is tervezhető.
A Pannon Park legnagyobb épületében helyet kap. egy nagyméretű komplex állatház és a hozzá kapcsolódó külső és belső kifutók rendszere, amelyben például ázsiai elefántok és más növényevők, csimpánzok és más főemlősök élhetnek. Egy európai léptékben is jelentős méretű tengeri és édesvízi akvárium-együttes, amelyben krokodilok, cápák, vidrák, fókák találnak otthonra beltéri és kültéri kiállításokban. Egy nagyobb magasságú piramisban, amelyben nagyobb fás szárú növények is megélhetnek, a látogatók egy szubtrópusi dzsungel élményével találkoznak. A beltérben és a kültérben is egy-egy folyócska kapcsolódik az állatok medencéihez, amely számos érdekesség megismerésére, tanulásra és játékra ad alkalmat. A madarak számára nagyméretű röpdék készülnek, de számos kisebb inszektárium, terrárium, akvaterrárium teszi a bemutatókat változatossá, és a séta során információs és játékos oktatási berendezések sokasága szolgálja majd ki a közönség érdeklődését.
A Pannon Park engedélyezési és kiviteli terveinek elkészítésére 2014-ben a Fővárosi Állat- és Növénykert uniós eljárásrendben közbeszerzési eljárást folytatott le. A terveken 2014 novemberétől dolgozik az eljárás során kiválasztott tervező, a Mérték Építészeti Stúdió Kft.

 

Magyar állatmesék parkja

Mi hol tart a Meseparkban?
Már két éve folyik a „Mesepark” kivitelezése, amely a közművek rekonstrukcióját jelenti az Állatkert régi gazdasági udvarában, de már elkészült a hajdani lakóházból leendő „Mesevár” építészeti munkáinak nagy része, zajlik a belsőépítészeti és kiállítástervezés. Folyamatban van a Mesepark kültereinek tervezése, a Mesevár belsőépítészeti és kiállítási kivitelezése elkészült. Megoldandó a területen jelenleg helyet kapó állatkerti háttérfunkciók kiköltöztetése, amelyet követhet majd a Mesepark és a Mesevár kivitelezése, beleértve egyes tönkrement öreg épületek bontását, átépítését, helyükön állatsimogatók, játszóterek, új parkfelületek létesítését.

Budapest új családi attrakciójában, a Meseparkban és benne a Mesevárban a kisgyerekek és családjaik juthatnak majd eredeti és egyedülálló élményekhez. A magyar mesék legismertebb állatszereplőivel és nagyrészt szelíd, simogatható, ház körüli állatokkal találkozhatnak a kis látogatók, elsősorban a 3-10 év közötti gyerekek és persze kísérőik.
A Mesevár kifejezetten a magyar, állatos animációs filmekre épülő interaktív, állatkerti játszóház, ahol az egyes mesék miliőjében a gyerekek feloldódhatnak a mese világában, és a játékok mellett, között találkozhatnak a mesékből ismert állatok élő példányaival, így játékosan tanulva a magyar meseirodalomról és a természet szeretetéről.
A játék- és állatkerti kínálatban játszóház, egyedi, tematikus mese-játszóterek, gyermeklovarda és állatterápiás létesítmények is helyet kapnak. Bejáratánál, a hajdani Vurstliból megmaradt műemlék Körhintával együtt élnek tovább egyes „szelíd" nosztalgikus mutatványos játékok, egyben a régi városliget, a „Lizsé" atmoszféráját is felelevenítve.
A Meseparkban talál otthonra a madárkórház, ahol az Állatkert állatmentő tevékenységeként gyógyulást remélő elütött, meglőtt, megmérgezett vagy csak elárvult állatok kezelése zajlik. A gyógyítás körülményeinek javulása mellett így a nagyközönség is közvetlen közelről szembesülhet az állatokat fenyegető veszélyekkel, és részese lehet a mentő munkának.

 

Kiszolgáló létesítmények

Az állatkerti fejlesztésekkel Budapestgyökeresen új és korszerű közösségi terekhez, eddig nem elérhető szórakozási, tanulási, szabadidő-eltöltési formákhoz jut. A szűkös területű régi Állatkert is egymilliónál több látogatót vonz évente, és ezzel magasan a leglátogatottabb kulturális intézmény az országban – megérett tehát a fejlesztésekre. Az ezek nyomán várható további érdeklődés, a közönség korszerű, magas komfortfokozatú kiszolgálása további járulékos létesítmények tető alá hozását igényli.

Ezért a Pannon Parkba érkező látogatókat először egy komfortos és informatív fogadópavilon várja majd második főbejáratként a Vidám Park régi bejárata közelségében, ahol a jegyváltás, pénzkezelés, közönségszolgálat, ajándékbolt, valamint babakocsi-tároló lesznek. A Biodóm ezen egysége egy 21. századi színvonalú látogatóközpont. Mi minden lesz itt? Például tematikus oktató-előadó- és vetítőterem, komfort-létesítmények (mint vendéglátóhely, mosdók, ruhatár).

Szerepel a tervek között egy nagy kapacitású, az egész Ligetet – például a Széchenyi-fürdőt – szolgáló parkoló-mélygarázs fölépítése is az Állatkert területén, amely a kényelem mellett a Liget gépjármű terhelésének csökkenésében is szerepet kap, és más ligeti intézményekhez érkezőket is szolgál majd.

A megnőtt, már ma is komplikált „üzemvitelű” Állatkert kiszolgálására pedig új gazdasági háttérzóna létesül, amely biztonságos üzemeltetést garantál az év minden napjának minden órájában.

 

A fejlesztések előnyei

A projekt több ütemből álló fejlesztési tervének megvalósulása után egyedülálló, világszínvonalú állatkerti-szabadidős és turisztikai terület, program jön létre Budapesten. A Kormány – 2015 januári döntése alapján – 25 milliárd forinttal támogatja a Fővárosi Állat- és Növénykert új területe, a Pannon Park létrehozását.
A tervek szerint a Mesepark átadására akár már a 2016-os esztendőben sor kerülhet. A Pannon Park, és benne a biodóm egyes elemei 2018-ra készülhetnek el, valamennyi létesítménye pedig 2019-re.
A tervezett fejlesztésekkel a Fővárosi Állat- és Növénykert turisztikai és állatkertészeti szakmai szempontból is megerősíti, és hosszú távon is megtartja előkelő helyét a világ állatkertjei között. A fejlesztés óriási előrelépés az állattartás minőségének a javításában. A bővülő terek, jobb tartási körülmények révén olyan, a tematikába illeszkedő, de régóta hiányzó vagy még soha be nem mutatott állatok is otthonra találhatnak Budapesten, mint a csimpánz vagy a tengeri tehén. De az ázsiai elefántok számára is új „korszakot" nyithat a fejlesztés: az új helyen egy akár 6-9 állatból álló elefántcsorda is elhelyezhető lesz.
A komplexum együtt a régió egyik legfontosabb, minden elemében újszerű és innovatív élvonalbeli turisztikai programok helyszíne lesz. A létesítmények – elsősorban a családok igényei szerint alakított – szabadidős programként az eddigit is meghaladó, jelentős turisztikai vonzerőt gyakorolnak mind a belföldi látogatókra, mind a Magyarországra érkező külföldi turistákra. 50-70 új munkahely keletkezik az Állatkertben, és legalább kétszer ennyi a beszállítói és szolgáltatói környezetben. A fejlesztés így segít a hazai kis- és középvállalkozói szektor erősödésében is (beszállítók, karbantartók). A fővárosi turisztikai programkínálat bővítésével a turizmus egészét érintő többletbevételt (szálláshelyek, vendéglátás stb.), emellett adóbevétel-növekményt generál, valamint a turisztikai attrakciók szezonális eloszlására is pozitív hatással van a téli kínálat erősítésével.
A tervezők ezen kívül olyan további, nem számszerűsíthető előnyökkel is számolnak, mint az Európában páratlan bemutatóhelynek az országimázsra kifejtett kedvező hatása.

 

Innováció, fenntarthatósági minta

Az állatkerti fejlesztések minden eleme egyaránt a jövőbe mutat, és olyan innovatív megoldásokat preferál, amelyek fenntarthatóak, kímélik a környezetet, és akár évtizedek múlva is korszerűnek számítanak. Ehhez jó alap a magyar know-how megléte (például az állatkertészet, az építészet, a zöld energetika stb. terén.) Jellemző példa a föntiekre az Állatkert és a Széchenyi-fürdő termálhőjének egymáshoz való közelségét kihasználó elképzelés, amely a létesítmények hőszabályozásában kaphat szerepet.
A fejlesztés nemcsak attrakciókat teremt, hanem rengeteg innovációt is hoz. Teremt egy sokfunkciós városfejlesztési modellteret és épületegyüttest is, hiszen az épülő biodóm nemcsak nagyméretű, fedett és temperált tér lesz, hanem benne egy mesterséges élő rendszer működik, amely minden évszakban, időjárásban, napszakban használható. Ez egy értékorientált közösségi tér, melynek fő üzenetei a biológiai sokféleség megőrzése, a klímavédelem és a természethistóriai identitás köré építkeznek.
A tervezés fontos szempontja, hogy mások számára is követendő fenntarthatósági mintát adjon, mind a technológiai, mind a rendszerben szerepet kapó élő elemek tekintetében, például:

  • a minimum fosszilis energia rendszer (megújulók, főleg termál- és szolár-üvegház energia, fotovoltaikus megoldások);
  • az alacsony energia input fűtésre és hűtésre;
  • a víztakarékos ellátó rendszerek, az esővíz-hasznosítás, újrahasznosítás;
  • a takarékos, kombinált világítás – a lehető legtöbb természetes fény, és LED-ek kombinációja;
  • fedett park, nagy energiakapacitású épület (élő talajtömeg, zöldtetők, melyek a park integráns részei);
  • szubtrópusi beltéri ökoszisztéma, „házak a házban" az eltérő klímaigényekre válaszul;
  • a legkorszerűbb állattartás, növénykezelés;
  • új edutainment ('szórakoktatás') technológiák és módszerek a fenntarthatósági nevelésre.

 

A közönség máris magáénak érzi a fejlesztést

A Pannon Park mind léptékében, mind jelentőségében a budapesti állatkert 150 éves történetének legnagyobb szabású fejlesztése. Megvalósulása nem pusztán az Állatkert tevékenységét, jellegét és megjelenését fogja gyökeresen megváltoztatni, de mind kulturális, mind gazdasági, mind urbanisztikai szempontból hatással lesz szűkebb és tágabb környezetére, sőt az egész ország életére nézve.
Mindennek fényében az Állatkertnek érdeke, hogy a Pannon Park fejlesztés terveit, elképzeléseit a lehető legszélesebb körben, a közvetve és közvetlenül érintettek számára megismertesse és elfogadtassa. Az első koncepciók kidolgozásával párhuzamosan ezért már megkezdődött a közvélemény tájékoztatása.
Két önálló sajtótájékoztató és sajtóbejárás, kormányszóvivői tájékoztató, valamint a közel tucatnyi sajtóközlemény eredményeként, a Pannon Parkról a mai napig több mint ezer különböző tudósítás, cikk vagy közlemény jelent meg. A fejlesztésről a közmédia mellett több ízben is hírt adtak az országos lefedettségű és a legjelentősebb helyi televízió- és rádióadók, a legnagyobb olvasóközönséggel rendelkező napi- és hetilapok, valamint a legmagasabb elérésű hazai internetes portálok mellett a közösségi média meghatározó szereplői is.
A közvélemény tájékoztatásának részeként előadásokon ismerkedtek meg a fejlesztéssel többek között az építész szakma képviselői, az Állatkert nyílt Pedagógus napján az érdeklődő tanárok és nevelők, a Nevelőszülők napján az Állatkert jövője iránt leginkább érdeklődő, azt szívükön viselő örökbefogadó támogatók. A fejlesztési elképzelésekről tájékoztató plakátkiállítást láthat a nagyközönség a Pannon Park majdani helyszínén, a Holnemvolt Parkban, illetve az Állatkert régi területe és a Holnemvolt Park közötti átjáróban.