Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatmentés 2015-ben 2016. január 20.

A napokban összesítettük a 2015-ös év természetvédelmi mentőmunkájának számait. Eszerint összesen 109 hazai állatfaj 1583 emberi segítségre szoruló egyedének mentésével foglalkoztunk a tavalyi év során. Számos sikeres visszatelepítésre is sor került.

Állatkertünk természetvédelmi tevékenységének fontos részét képezi a Magyarországon őshonos állatokkal kapcsolatos mentőmunka. Olyan természetvédelmi oltalom alatt álló fajok egyedeiről van szó, amelyek valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak. A madaraknál a sérülés, különösen a törött szárny a leggyakoribb probléma, de akadnak söréttel meglőtt, vagy mérgezéses tüneteket mutató szárnyasok, illetve fészekből kiesett, elárvult fiókák is. A kisemlősök közül a sünök és a mókusok szorulnak leggyakrabban segítségre: köztük elárvult, sérült, kutyáktól megharapott vagy elgázolt egyedek is szoktak lenni. Rendszeresen foglalkozunk denevérekkel is, nagyrészt olyanokkal, amelyeket valamilyen építkezés kapcsán zavarnak meg téli pihenőhelyükön. Rendszeresen foglakozunk hüllőkkel, megsérült vagy eltévedt mocsári teknősökkel és különféle kígyókkal is.

A mentő tevékenység célja, hogy a sérült, beteg állatokat meggyógyítva, a legyengülteket felerősítve, az elárvultakat pedig felnevelve visszajuttassuk élőhelyükre, a szabad természetbe. Ha pedig a sérülésük jellege nem teszi lehetővé, hogy emberi segítség nélkül megéljenek, akkor hosszú távon gondoskodunk róluk. Erről a tevékenységről, illetve a mentőmunka pénzügyi fedezetének megteremtését szolgáló alapítványunkról, a Magyar Madármentők Alapítványról ide kattintva további részleteket is megtudhat.

Az országban többen is foglalkoznak madármentő, illetve emlősökre és hüllőkre is kiterjedő tevékenységgel, ám e szervezetek közül a legtöbb állatot évről évre a mi munkatársaink mentik. Természetesen mi is sok partnerrel működünk együtt, amelyek közül kiemelkedik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Hortobágyi Nemzeti Park és annak górési természetvédelmi mentőhelye, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, illetve a Somogy Természetvédelmi Szervezet és annak petesmalmi vidraparkja.

A 2015-ös esztendőben Állatkertünk által folytatott mentő tevékenyég számait a közelmúltban összesítettük. Ebből kiderül, hogy összesen 109 hazai állatfaj 1583 emberi segítségre szoruló egyedének mentésével foglalkoztunk a tavalyi év során. Ezen belül a madarakat 86 faj 1010 egyede, az emlősöket 15 faj 433 egyede, a hüllőket pedig 8 faj 140 egyede képviselte.

Több alkalommal került sor a mentett állatok szabadon engedésére is az ország különböző pontjain, különböző élőhelyein. Ezek közül többről külön is beszámoltunk honlapunk olvasóinak.