Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az Állatkert nyitva, de a beltéri bemutatóhelyek nem látogathatók 2020. március 13.

Állatkertünk továbbra is nyitva áll a látogatók előtt, de szombattól a beltéri bemutatóhelyeket már nem látogathatja a nagyközönség. Belépni csak a Főkapunál lehet, a többi bejárat nem üzemel. Látogatóink megértését kérjük!

Figyelem! A cikk megjelenése óta változások történtek. Az Állatkert a koronavírus járvány illetve járványveszély miatt 2020. március 15-től hatvanhat napon át zárva tartott, 2020. május 20-a óta újra látogatható volt. 2020. november 11-én azonban újra be kellett zárjuk a kapukat. Az aktuális helyzetről további információk itt olvashatók.

Szombattól rendkívüli megelőző intézkedések lépnek életbe a Budapesti Állatkertben. Az ünnepi hétvégén a park továbbra is bejáratható, azonban március 14-től 26-ig az állatházak, beltéri bemutatóhelyek nem látogathatók. A kültéri, szabadtéri bemutatóhelyek, az ott lakó állatok, illetve a kert parkja tehát zavartalanul megtekinthető. A kültéri kifutókban minden olyan állat látható lesz, amelyeket az adott időjárási körülmények közepette ki szabad engedni.
Továbbra is érvényes az a március 12-én bevezetett rendelkezés, hogy a nagyszámú látogatót egy időben egy helyre koncentráló programok, így a különféle látványetetések, állatbemutatók, tréningek további intézkedésig nem kerülnek megtartásra.
Fontos tudnivaló, hogy ebben az időszakban az Állatkert bejáratai közül csak a Főlapunál lehet majd belépni!
Állatkertünk felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti intézkedéseket a vonatkozó kormányhatározatok és főpolgármesteri döntés egyértelmű rendelkezései alapján, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, illetve a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében kihirdetett veszélyhelyzettel, és az ennek kapcsán elrendelt teendőkkel összefüggésben vezette be. Ennek alapján kéjük a nagyközönség szíves megértését a kényszerű intézkedések okozta kellemetlenségek miatt, számítva minden érintett együttműködésére.
Egyúttal azt is javasoljuk, hogy mindazok, akik nem érzik magukat teljesen egészségesnek, látogatásukat mindenképpen halasszák egy későbbi időpontra!

A rendkívüli intézkedések háttere

Az új koronavírus (SARS-COV-2) okozta világjárvány miatt Magyarország Kormánya 2020. március 11-én az ország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki [40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet], illetve külön rendeletben [41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet] részletezte a veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket is. Ez utóbbi rendelet 4. §-ának d) pontja úgy rendelkezik, hogy zárt térben 100 főnél több személy, nem zárt helyen pedig 500 főnél több személy részvételével rendezvény megtartása tilos.
A fenti rendelkezések alapján Állatkertünk március 12-én – vagyis a hatályba lépés napjától – átmenetileg bezárta a Varázshegy nevű komplex beltéri bemutatóhelyet, illetve a Hetedhét Palota interaktív mese-játszóházat is. Emellett a meghatározott időpontra meghirdetett, egy időben egy helyen sok látogatót vonzó egyedi közönségprogramok, látványetetések, állattréningek és más hasonló bemutatók megtartását is felfüggesztettük.
A vonatkozó kormányrendelettel összefüggésben március 13-án került kiadásra az a Főpolgármesteri Döntés [38/2020. (03.13.) szám alatt], amelynek rendelkezése szerint az intézmény látogatók által egyébként látogatható zárt tereit – március 26-ig terjedően – zárjuk el a látogatók elől.

Korábbi intézkedések

Állatkertünk a normál működést befolyásoló váratlan helyzetekre is fel van készülve, ehhez megvannak a szükséges szabályzatok és intézkedési tervek. Ezeket a terveket az új koronavírus megjelenése kapcsán az elmúlt időszakban áttekintettük és aktualizáltuk. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetjelentéseket, külföldi szakmai kapcsolatainkon keresztül is tájékozódunk, és felkészültünk az állatkerti látogatók és dolgozók tájékoztatására, illetve az állatokról való gondoskodás zavartalanságának biztosítására is.
Az elmúlt napokban már több olyan intézkedés is történt az új koronavírussal kapcsolatban, amellyel az Állatkertet felkereső látogatók is találkozhattak. Ezek nagy része a közönséget segítette abban, hogy a hatóságok által is javasolt, a megelőzést szolgáló óvintézkedéseket könnyebben betarthassák. Például gyakrabban takarítjuk a kert területén működő nyilvános illemhelyeket, és fokozottan ellenőrizzük a kézmosókhoz kihelyezett, folyékony fertőtlenítőszer adagolók feltöltöttségét is. Emellett gondoskodtunk arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzat által az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint megterveztetett tájékoztató plakátok kikerüljenek a kézmosókhoz.

Home office és turnusokba szervezett munkavégzés

Az Állatkert munkatársai számára kiemelt fontosságú és elsődleges feladat az állatállomány folyamatos és zavartalan ellátásának biztosítása minden körülmények között. Ezért az intézkedések egy része alapvetően az állatkerti dolgozók egészségvédelmét szolgálja. A Budapesti Állatkertben közel 240 fő dolgozik mintegy félszáz különböző munkakörben. Ahol ez lehetséges, az állatkerti munkatársak átmenetileg otthonról, ún. home office munkavégzés keretében teljesítenek szolgálatot. Ahol erre nincs lehetőség, a dolgozók elkülönített csoportokban, a szokásosnál kisebb létszámban fognak dolgozni, ez által biztosítva, hogy a dolgozók körében csökkenjen a fertőzés átadásának lehetősége.

Az új koronavírussal kapcsolatos további hivatalos információk itt olvashatók: https://koronavirus.gov.hu