Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Bongo nagy utazásra készül 2018. június 7.

A jövő héten egy lengyelországi állatkertbe utazik Bongo, a 2010-ben született, de mostanra már teljesen felcseperedett ifjú gorillahím. Aki szeretne még Budapesten meglátogatni, a héten mindenképp érdemes felkeresnie Állatkertünket.

BongoMár csak ezen a héten láthatja Budapesten a nagyközönség Bongót, a 2010-ben itt született ifjú gorillát. A jelenleg hat állatból álló budapesti gorillacsapat második legfiatalabb tagja, aki egyébként Indigo, a most már majdnem hat hónapos gorillakölyök bátyja, mostanra érte el azt a kor, amikor már időszerű, hogy „elhagyja a szülői házat”. Így az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által fenntartott gorilla tenyészprogram keretében Bongo a jövő héten egy lengyelországi állatkertbe fog elutazni, ahol egy másik gorillacsapat tagja lesz.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben 1989 óta foglalkozunk gorillák tartásával, s az idők során összesen öt gorillakölyök született Budapesten. Közülük három állat már korábban felnőtt és másik állatkertbe került:

  • Dango, az első budapesti születésű gorilla, aki még 1992-ben látta meg a napvilágot, 2000-ben, azaz nyolcéves korában utazott el a németországi Hodenhagenbe, az ottani, afrikai élővilágot bemutató tematikus állatparkba. 2005-ben a Rotterdami Állatkert lakója lett, majd 2007-ben a Sanghaji Állatkertbe került, ahol egy hat egyedből álló csapat tagjaként mind a mai napig látható.
  • Az 1996-ban ugyancsak Budapesten született Gorka 2004-ben került a magyar fővárosból a Madridi Állatkertbe, ahol jelenleg egy hétfős gorillacsapat tagja. Gorka többszörös anyuka, az évek során három egészséges kölyöknek adott életet. Közülük a legkisebbet, a 2015-ben született Gaikát természetesen még most is neveli, már felnőtt lánya, Gwet pedig 2017-ben adott életet egy kölyöknek, így Gorka már nagymamának számít.
  • A harmadik budapesti születésű gorilla, a 2000-ben született Ebobo napjainkban a Barcelonai Állatkert hétfős gorillacsapatának vezérhímje. Mostanra már az apjánál, Golónál is termetesebb, s időközben ő maga is apuka lett, méghozzá háromszorosan is.


Most tehát Bongo van soron! Természetesen munkatársaink a legnagyobb gondossággal készítették elő az ifjú gorillahím jövőjét, ahogy egyébként a korábbi budapesti születésű gorillákét is. Bongo jövő héten indul el új lengyelországi otthonába, s vele egy időben ez másik gorilla is érkezik majd oda Németországból. A két állatot pedig együtt fogják az új helyre beszoktatni. A budapesti gondozók egy része is együtt utazik majd Bongóval, hogy az első napokban személyes jelenlétükkel segítség az állatot hozzászokni új otthonához.