Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Egy állat sincs veszélyben 2013. június 7.

Biztonsági okokból kimenekítettük a Margitszigeti Kisállatkert lakóit. Az érintett 150 állatot, köztük dámszarvasokat, pónilovakat, ragadozó madarakat, gólyákat, réceféléket, díszbaromfikat és sok más állatot az Állatkertbe szállítottuk át. Az evakuálásra szerdán és csütörtökön került sor, az állatok költöztetésében Állatkertünk tizenöt munkatársa vett részt.

Az árvízveszély miatt kiürítettük a Margitsziget Kisállatkertet. Az intézményünk kezelésében lévő bemutatóhelyről az összes állatot, 26 állatfaj 155 egyedét, köztük 16 emlőst és 139 madarat szállítottunk át a Városligetbe. Az állatok kitelepítéséhez 15 munkatársunkat mozgósítottuk, a szállítást két darab, lószállító utánfutót vontató gépjárművel oldottuk meg, amelyek többször fordultak a Városliget és a Margitsziget között.

Az állatok elszállítása a katasztrófavédelem illetékeseivel folytatott egyeztetés után már szerdán délelőtt megkezdődött. Legelőször a nyolc dámszarvast költöztettük ki, ezeket ugyanis altatásban lehetett csak befogni. Az állatorvosok fúvócső segítségével juttatták az állatokba a kábító lövedéket. A nyolc szarvas közül egyet nem a Városligetbe szállítottunk át, hanem az egyik vidéki állatkertbe: ezt az árvíztől függetlenül már eleve így terveztük. A ragadozó madarakat, díszbaromfikat, réceféléket és gólyákat kézzel, illetve nyeles hálóval fogták be a kollégák, és megfelelő ládákba és zsákokba csomagolva készítették fel őket a szállításra. A legtöbb állat evakuálása még szerdán befejeződött, csütörtökön már csak öt páva és két nyúl, valamint a létesítmény egyes felszereléseinek (pl. fagyasztóláda) elszállításáról kellett gondoskodni.

A kimenekített állatokat egyrészt a tulajdonképpeni Állatkert városligeti területén, másrészt a karantén állomáson helyeztük el. A dámvadak a vidám parki területből már az Állatkert kezelésébe átkerült zóna egyik új karámjában jutottak átmeneti szálláshoz.

A kisállatkert lakóinak kiköltöztetésére elsősorban elővigyázatosságból volt szükség. A hatóságok szerint várhatóan sikerül megakadályozni, hogy a Duna elöntse a Margitszigetet. Ehhez azonban több ember megfeszített munkájára lesz szükség, amely munka szerdán reggel meg is kezdődött a homokzsákok kihelyezésével. Az előrejelzések azonban azt mutatják, hogy a vízszint hétfőig akár több tíz centiméterrel is meghaladhatja majd a Vigadó téri mérce 860 cm-es szintjének megfelelő rekordmagasságot. Mivel a Margitsziget legtöbb részéhez hasonlóan a kisállatkert területe is alacsonyabban fekszik ennél, elővigyázatosságból mindenképpen szükséges volt az állatok kiköltöztetése. Kedvezőtlen esetben ugyanis, ha a víz mégis betörne a sziget területére, nem volna mód és elegendő idő az összes állat evakuálására. Ugyanezen megfontolás miatt a 2006-os árvíz idején is kitelepítették a kisállatkert lakóit, így elmondható, hogy az állatkerti szakembereknek már van tapasztalatuk az ilyenkor elvégzendő feladatok terén.

Azt, hogy az állatok mikor kerülnek vissza a Margitszigetre, ma még nem lehet pontosan megmondani. Szerencsés esetben az árvíz levonulása után, a katasztrófavédelem illetékeseivel egyeztetett időpontban meg lehet kezdeni az állatok visszaszállítását. Ha azonban a víz esetleg betörne a területre – amire nagyon kicsi az esély –, előbb a karámok, kifutók és istállók rendbetételéről kell majd gondoskodni.

A Budapesti Állakert városligeti területét természetesen nem fenyegeti az árvíz, így az ott lakó és a Margitszigetről oda menekített állatok is teljes biztonságban vannak. Az Állatkert jelenlegi területét utoljára 1838 márciusában, a híres-hírhedt nagy jeges árvíz idejében érte el a Duna. A folyó ekkor 1029 cm-en tetőzött, és szinte egész Pestet elárasztotta, amint arra számos, az egykori vízszintet jelző tábla is emlékeztet szerte a városban. Az elöntött terület legszéle éppen ott volt, ahol ma az Állatkert nyugati vége van, így azon a területen, ahol a Pálmaház, a Parasztudvar és a tevék kifutója található, néhány centiméteres víz állhatott. Abban az időben azonban ott még szántóföld és faiskola terült el, magát az Állatkertet csaknem három évtizeddel később, 1866-ban létesítették.