Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Együtt a biológiai sokféleségért! 2021. július 9.

Velünk együtt közel háromszáz nemzeti park, kutatóintézet, egyetem, múzeum, állatkert, akvárium és botanikus kert csatlakozott a nemzetközi koalícióhoz, hogy együtt hívjuk fel a figyelmet az élővilág sokféleségének védelmére.

Az olyan ritkulóban lévő fajok, mint a szumátrai orangután állatkerti szaporításával sokat teszünk megőrzésükértA Fővárosi Állat- és Növénykert nemrégiben csatlakozott az „Együtt a biológiai sokféleségért!" (United for Biodiversity) nemzetközi koalícióhoz. A kezdeményezést az Európai Bizottság, illetve Virginijus Sinkevičius, a környezettel, az óceánokkal és halászattal kapcsolatos ügyekért felelős uniós biztos hívta életre és indította el, de nemcsak az Európai Unióra, illetve az európai kontinensre terjed ki, hanem az egész világra. A koalíciónak jelenleg közel háromszáz résztvevője van 51 különböző országból. Magyarországról eddig – a koalíció nemzetközi honlapja szerint – hat magyarországi intézmény csatlakozott: a mi Állatkertünkön kívül a Debreceni Egyetem Botanikus Kertje, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Agrár- és Élelmiszertudományi Egyetem és a Nemzeti Botanikus Kert csatlakozott, de bízunk abban, hogy a résztvevők száma tovább fog növekedni, sőt, arra bíztatjuk társintézményeinket, hogy ők is vegyenek részt a koalícióban.

A csatlakozó intézmények, nemzeti parkok, természettudományi múzeumok, tudományegyetemek, kutatóközpontok, állatkertek, nyilvános akváriumok és botanikus kertek közös célja, hogy együttes erővel hívják fel a figyelmet a természeti válságra és emeljék fel szavukat az élővilág változatosságának, sokféleségének megőrzéséért.

Mindez különösen fontos a Biológiai Sokféleség Egyezmény világkonferenciája (CoP15) előtt, melyet 2021 októberében rendeznek meg Kínában, és ahol a világ országai kulcsfontosságú döntéseket fognak meghozni a világ élővilágának megmentése érdekében.

A mi Állatkertünk – az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) akkreditált tagjaként, illetve az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége (WAZA) intézményi tagjaként – jelentős szerepet játszik az élővilág sokféleségének bemutatásában és megismertetésében, és kiterjedt természetvédelmi tevékenységet is folytatunk e sokféleség megvédése, megőrzése érdekében.

Állatkertünk már több mint száz esztendeje fontos küldetésének vallja, hogy az élővilág sokféleségéből minél szélesebb keresztmetszetet mutasson be a nagyközönségnek. Ezért van az, hogy a bemutatott fajok száma nemzetközi összehasonlításban is kimagasló, és hogy sok más állatkerttől eltérően nemcsak emlősökkel, A képen látható héjafióka egyike annak az évi mintegy kétezer haza védett vagy fokozottan védett vadállatnak, akik valamilyen ok miatt emberi segítségre szorulnak, és mentőközpontunkban második esélyt kapnakmadarakkal, esetleg hüllőkkel foglalkozunk, hanem a kétéltűek, a halak, és a gerinctelenek számos fajával is, igen sokféle állatcsoport képviselőit bemutatva, s ezzel mintegy ablakot nyitva az élővilág sokféleségére. A hazai állatkertek közül nálunk látható a legtöbb állatfaj, illetve a legtöbb féle állatcsoport. Ráadásul állat- és növénykertként nemcsak az állat-, hanem a növényvilág sokféleségét is érzékeltetni tudjuk a közönséggel.

Szerteágazó természetvédelmi tevékenységünk is a veszélyeztetett fajok védelmét, és ezen keresztül a biodiverzitás megőrzését szolgálja, legyen szó akár a ritkuló fajok állatkerti szaporításáról, terepi programokról, visszatelepítésekről, vadállatmentésről vagy más területekről. Természetesen már a koalícióhoz való csatlakozásunk előtt is igen fontosnak tartottuk, hogy felhívjuk a figyelmet a biológiai sokféleség védelmére. Tavaly márciusi összeállításunkban például részletesen bemutattuk, mi mindent tesz Állatkert a biológiai sokféleség védelméért. Idén májusban az EU Zöld Hét részeként letölthető és kinyomtatható ismeretterjesztő csomagot állítottunk össze a biológiai sokféleségről, június 15-e óta pedig már számos tartalmat tettünk közzé az „Együtt a biológiai sokféleségért!" nemzetközi koalíció hashtagjével.