Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Franci, a városba tévedt hód 2015. május 13.

Hétfőn reggel egy hódot találtak a XVII. kerületben, a Pesti úton. Az állat csakhamar Állatkertünk mentőhelyére került, ám mivel kondíciója és egészségi állapota is kielégítő, hamarosan vissza fogjuk engedni a szabad természetbe.

Franci lett a neve a XVII. kerületben talált hódnak. Az állatra hétfőn lettek figyelmesek a Pesti út környékén. Először a Noé Állatotthon Alapítványhoz került, majd délutánra Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére szállították be.

A gyors vizsgálat alapján nyilvánvalóvá vált, hogy az állatnak semmi komolyabb baja nincsen, egészségi állapota és kondíciója egyáltalán kielégítő. Valószínűleg a Rákos-patak mentén juthatott be a városba, s az éjszakai kóborlás során keveredhetett el. Az állat egyébként már felnőtt, 15,8 kg-ot nyom, azt azonban, hogy milyen nemű, nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani. Ez ugyanis a hódokon kívülről nem látható. Ferenc napja alkalmából így az „uniszex" Franci nevet kapta, amely becenévként egyaránt használatos a Franciska és a Ferenc név mellett is.

Francit néhány napig még bent tartjuk megfigyelésre Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyén, de a közeljövőben egy arra alkalmas, hódok számára megfelelő természetes élőhelyen fogjuk szabadon engedni.

Állatkertünk állatmentő tevékenységének keretében munkatársaink már több alkalommal akadt dolguk hódokkal. 2013 márciusában Káld közelében találtak egy mérgezéses tüneteket mutató hódot. A Hortenziának elnevezett állatot a megfelelő kezelés után áprilisban engedtük szabadon Káldtól nem messze, Sárvár térségében. Ugyanebben az évben került hozzánk Pocak, a fiatal hód is, aki a Duna nyár eleji áradása miatt szakadhatott el a szüleitől. A kis hódot júniustól októberig munkatársaink nevelték, majd a Somogy Természetvédelmi Szervezet petesmalmi vidraparkjában telelt, s végül március közepén tudtuk visszajuttatni természetes élőhelyére.
Az eurázsiai hód (Castor fiber) a legnagyobbra növő rágcsáló Európában. Magyarországon őshonosak számít, de a XIX. században – elsősorban a vadászat miatt – kipusztult a hazai élőhelyekről. Újbóli megjelenése elsősorban az 1990-es években megkezdett visszatelepítéseknek, illetve a Duna mentén részben spontán visszatelepülésnek köszönhető, jóllehet nem mindenütt örülnek a jelenlétüknek. A hód Magyarországon védett állatfajnak számít, eszmei értéke 50 ezer forint.

A hódok – és más emberi segítségre szoruló hazai vadállatok – mentésével az Állatkert jelentős természetvédelmi munkát végez, ám a mentőmunka költségeire külön működési támogatást nem kap. Éppen ezért hoztuk létre a Magyar Madármentők Alapítványt (a mentett állatok többsége ugyanis madár, még ha a hód nem is az), hogy a mentő tevékenységhez forrásokat szerezzünk. Ha egyetért céljainkkal és segíteni a munkánkat, kérjük, tiszteljen meg minket azzal, hogy személyi jövedelemadója egy százalékával az Állatkert által létrehozott Magyar Madármentők Alapítványt támogatja. Az alapítványról bővebben itt olvashat.