Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hortenzia visszatért a természetbe 2013. április 11.

Ismét egészséges, és már a Rába vizében úszkál Hortenzia, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe március elején bekerült mentett hód. Az állatot Káld mellett egy szántóföldön találták, mérgezés miatt szorult emberi segítségre. A két héten át tartó gyógykezelés szerencsére meghozta az eredményét.

Csütörtök délelőtt engettük szabadon azt a hódot, amelyet még március elején találtak a Vas megyei Káld szomszédságában egy szántóföldön. A legyengült, emberi segítségre szoruló állatot egy jó szándékú magánszemély értesítése nyomán az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei fogták be, majd először a Szombathelyi Állatkórházba szállították. Az első életmentő kezelést az állat ott kapta, ezután pedig Budapestre, Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére került, ahol további két hetet vett igénybe, míg végleg meggyógyult.

A Hortenziának elnevezett hód minden valószínűség szerint megmérgeződött, a tünetek legalábbis erre utalnak. Valószínűtlen azonban, hogy szándékos mérgezés történt, inkább véletlen megmérgeződésről lehet szó. Például csávázott, azaz növényvédelmi okból vegyszeresen kezelt vetőmagot ehetett valahol, vagy talajfertőtlenítő szer okozta a mérgezést.

A gyógyítás, illetve az állat felerősítése tulajdonképpen már egy-két héttel ezelőtt befejeződött, de a kedvezőtlen időjárás miatt csak most kerülhetett sor arra, hogy az állatot visszajuttassuk a szabad természetbe. A hódot megtalálási helyétől nem túl messze, a Rába Sárvár közelében található, ártéri erdőkkel övezett szakaszán engedtük szabadon. Amint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei elmondták, ezen a területen nyilvánvaló jelei vannak a hódok jelenlétének. Hortenzia tehát nemcsak megfelelő élőhelyen lett elengedve, hanem olyan helyen, ahol megmérgeződése előtt korábban is járhatott.

A szállítóládából kiengedett állatot Állatkertünk szakemberei azonosító chippel látták el. Ezután szabadon engedték, de a fotósok és az operatőrök nagy örömére még percekig „pózolt", és csak ezután indult el a víz felé. A vízben úszó állat még sokáig megfigyelhető volt, sőt, a parthoz is visszamerészkedett.

Az eurázsiai hód (Castor fiber) Magyarországon a történelmi múltban is őshonos volt, a XIX. század közepére azonban teljesen eltűnt hazánk területéről. Az 1990-es évektől kezdődően azonban több visszatelepítést hajtottak végre a természetvédelmi szakemberek, illetve a szomszédos országokból spontán módon is visszatelepedtek. Így mára nagyjából félezer állatra tehető Magyarország hódállománya. A hód hazánkban védett állat, természetvédelmi eszmei értéke 50.000 Ft.

Állatkertünk szakemberei évente ezernél is több emberi segítségre szoruló állatot, nagyrészt hazánkban vadon élő védett fajok egyedeit mentik meg. A mérgezett rétisasoktól a meglőtt gólyákon át az elárvult sünökig, illetve a telelőhely nélkül maradt denevérekig sokféle állattal foglalkoznak a természetvédelmi mentőhely szakemberei. Az állatmentő tevékenység támogatására az Állatkert egy alapítványt is életre hívott, amely a Magyar Madármentők Alapítvány nevet kapta, hiszen a mentett állatok nagy része a madarak közül kerül ki.