Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisfilm a mentett rétisas fiókáról 2018. április 11.

Legújabb kisfilmünk segítségével bepillantást kínálunk a mentett rétisas fiókáról való gondoskodás műhelytitkaiba. Kiderül például, hogyan lehet biztosítani, hogy később ne az embereket, hanem a többi sast tekintse fajtársnak.

Március utolsó napjaiban már beszámoltunk Ottóról, a mentett rétisas fiókáról. Legújabb kisfilmünk segítségével a róla való gondoskodás kulisszatitkaiba nyújtunk bepillantást. Kiderül például, hogy mit kap enni, és hogy milyen furfangos trükkel érhető el, hogy később, felnövekedve ne az embereket, hanem a többi sast tekintse majd fajtársnak. Ennek érdekében ugyanis munkatársaink egy speciális kesztyű, lényegében egy felnőtt sas fejéhez hasonlító „kesztyűbáb” segítségével etetik az emberi gondoskodásra szoruló fiókát.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) Magyarországon őshonos, fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi eszmei értéke 1.000.000 forint. Állatkertünkben nem ez az első alkalom, hogy mentett sasfiók mesterséges nevelésére van szükség, így munkatársaink megfelelő tapasztalattal rendelkeznek. Intézményünk egyébként is kiterjedt mentő tevékenységet folytat, hiszen más természetvédelmi feladatok mellett évtizedek óta foglalkozunk a Magyarországon őshonos, vadon élő, természetvédelmi oltalom alatt álló fajok emberi segítségre szoruló egyedeinek mentésével. Ezt a munkát az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt végezzük. A múlt esztendőben több mint ezerötszáz mentett állatról gondoskodtak szakembereink.

Fontos törekvésünk, hogy ebből a mentő tevékenységből is minél többet megmutathassunk a nagyközönségnek. Éppen ezért vettük tervbe egy új, kifejezetten a mentett állatok ellátását szolgáló, de a közönség számára is látogatható állomás, az ún. Sünispotály kialakítását, amely az Állatkert új játszóparkjának, a hamarosan megnyíló Holnemvolt Várnak részét képezi majd.