Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Koronavírus tudnivalók 2020. március 11.

Felkészülés, folyamatos tájékozódás, ésszerű elővigyázatosság: tájékoztató a Fővárosi Állat- és Növénykertben az új koronavírus (SARS-CoV-2) megjelenése kapcsán tett intézkedésekről.

Figyelem! A cikk megjelenése óta változások történtek. Az Állatkert a koronavírus járvány illetve járványveszély miatt 2020. március 15-től hatvanhat napon át zárva tartott, 2020. május 20-a óta újra látogatható volt. 2020. november 11-én azonban újra be kellett zárjuk a kapukat. Az aktuális helyzetről további információk itt olvashatók.

A Fővárosi Állat- és Növénykert a normál működést befolyásoló váratlan helyzetekre is fel van készülve, ehhez megvannak a szükséges szabályzatok és intézkedési tervek. Ezeket az új koronavírus (SARS-CoV-2) megjelenése kapcsán az elmúlt időszakban áttekintettük és aktualizáltuk. Folyamatosan figyelemmel kísérjük a helyzetjelentéseket, külföldi szakmai kapcsolatainkon keresztül is tájékozódunk, és felkészültünk az állatkerti látogatók és dolgozók tájékoztatására, illetve az állatokról való gondoskodás zavartalanságának biztosítására is.

Mivel a látogatókat az Állatkertben nem fenyegeti semmilyen speciális veszély, azaz a koronavírussal való fertőződés esélye semmiképpen nem nagyobb, mint bármely más olyan közösségi helyszínen, ahol egyszerre több ember is jelen van, a fent említett előkészületek mellett elsősorban olyan konkrét intézkedéseket tettünk, amelyek látogatóinknak segítenek abban, hogy a hatóságok által is javasolt, a megelőzést szolgáló óvintézkedéseket könnyebben betarthassák. Például gyakrabban takarítjuk a kert területén működő nyilvános illemhelyeket, és fokozottan ellenőrizzük a kézmosókhoz kihelyezett folyékony fertőtlenítőszer adagolók feltöltöttségét. Gondoskodtunk arról is, hogy a Fővárosi Önkormányzat által az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásai szerint megterveztetett tájékoztató plakátok kikerüljenek a kézmosókhoz.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet március 11-i megjelenése után a nagyközönséget is érintő új intézkedésként március 12-től további döntésig két létesítményünk, a Varázshegy és a Hetedhét Palota nem látogatható, illetve ugyancsak március 12-től kezdve elmaradnak a különféle látványetetések, és a meghirdetett bemutatók. Az említett két beltéri bemutatóhelyektől eltekintve az Állatkert összes további bemutatóhelye, állata és növénye a szokásos rendnek megfelelően látogatható.

Az esetleges további intézkedésekről, amelyek az intézményünket fenntartó Fővárosi Önkormányzattal egyeztetve, illetve a veszélyhelyzettel kapcsolatos kormányrendeletek alapján még szükségesek lehetnek, az ezzel kapcsolatos döntések meghozatala után azonnal tájékoztatjuk a nyilvánosságot.

A látogatók és az állatkerti munkatársak védelme mellett természetesen állataink védelméről is gondoskodunk. E téren a legfontosabb dolog a már említett intézkedési tervek megléte, amelyek rendkívüli helyzetben is biztosítják az állatainkról való gondoskodás zavartalanságát.

Jóllehet bizonyos emberi betegségekre az állatkerti állatok, mindenekelőtt az emberszabásúak is fogékonyak lehetnek, az új koronavírussal kapcsolatban ilyen jellegű speciális intézkedések nem indokoltak. Egyrészt azért nem, mert eddig még soha nem észlelték, hogy az új koronavírus emberről majomra terjedne át. De ennél még fontosabb, hogy a budapesti emberszabásúak férőhelyeit eleve annak figyelembevételével terveztük meg, hogy a majmok általában, és az emberszabásúak különösen érzékenyek az emberi betegségekre. Ennek megfelelően az Állatkertünkben lakó gorillákat és orangutánokat a belső térben a páncélüveg hermetikusan választja el a közönségtől, a külső férőhelyen pedig (amelyet időjárási okok miatt most még nemigen használnak az állatok) szintén a páncélüveg, a szárazárkoknál pedig a nagyobb távolság biztosít védelmet a cseppfertőzéssel terjedő emberi betegségek átadása ellen. Azt, hogy különféle tárgyakat, táplálékokat hajítsanak be a kifutóban tartózkodó állatokhoz, a szárazárkok elé helyezett hálók gátolják meg.

Állatkertünkben egyébként nem új felismerés, hogy – a koronavírustól függetlenül – lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy az ember legközelebbi rokonságába tartozó állatok ne kaphassanak el humán betegségeket a nagyközönségtől. Egykori főigazgatónk, az intézményt 1956 ás 1967 között irányító Anghi Csaba már több mint fél évszázaddal ezelőtt kutatásokat végzett ebben a témakörben, amelynek eredményeit többek között az Állattani közlemények oldalain is publikálták. E kutatások megállapításai alapján kezdtek az 1950-es és 1960-as években üvegfalakat alkalmazni az akkori Majomház belső terében, ahol az állatokat korábban csak rács és korlát választotta el a közönségtől.

Az új koronavírussal kapcsolatos további hivatalos információk itt olvashatók: https://koronavirus.gov.hu/