Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett állatokat engedtünk szabadon 2015. május 8.

A szép idő beköszöntével a múlt héten végre sor kerülhetett az idei első szabadon engedésre. Mentett mocsári teknősöket, kuvikot és füleskuvikot, valamint sünöket juttattunk vissza egy számukra alkalmas élőhelyen, Pilisszentiván szomszédságában.

A hazánkban őshonos, emberi segítségre szoruló állatokkal kapcsolatos mentőmunka egyik legszebb pillanata, amikor a mentett állatokat szabadon engedjük. Ahhoz azonban, hogy idáig eljussunk, néha sokat kell várni. Hiszen a szabadon engedés csak akkor kerülhet szóba, ha az állatok kondíciója és egészségi állapota lehetővé teszi, hogy újra emberi segítség nélkül legyenek képesek boldogulni. Ehhez azonban az állatorvosoknak és a mentőhely állatgondozóinak igen sokat kell dolgozniuk. Ráadásul van az évnek olyan szakasza is, amely egyáltalán nem alkalmas a szabadon engedésre. Télvíz idején például nem éppen ideálisak a körülmények, hanem az egyébként már szabadon engedhető állatokkal meg kell várni a kedvező időjárás beköszöntét.

Szerencsére az elmúlt napokban, hetekben már nagyszerű idő volt, s minden állat talál már magának megfelelő táplálékot a természetben. Így április 29-én végre sor kerülhetett az idei év első szabadon engedésére is. Összesen tizenöt állatot, köztük hat mocsári teknőst, egy kuvikot, egy füleskuvikot, valamint hét keleti sünt juttattunk vissza a szabad természetbe. A szóban forgó mentett állatok mindannyian természetvédelmi oltalom alatt álló, védett, vagy fokozottan védett fajok képviselői, együttes eszmei értékük 675 ezer forint.

Az állatok elengedésére Pilisszentiván szomszédságában, egy alkalmas élőhelyen került sor, amelyet a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakemberével közösen választottunk ki.

Állatkertünk évtizedek óta foglalkozik a hazai állatvilág vadon élő képviselőinek (madarak, kisemlősök, hüllők) mentésével. Az emberi segítségre szoruló állatok között vannak legyengül, megsérült, törött szárnyú, meglőtt, mérgezett, illetve elárvult egyedek is. Évente csaknem kétezer állatról, legnagyobb részben madarakról gondoskodunk, ezzel az ország valamennyi hasonló tevékenységet folytató mentőhelye közül hozzánk kerül be a legtöbb segítségre szoruló állat. Mentő tevékenységünk az Állatkert által létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt működik, melynek tevékenységéről és eredményeiről ide kattintva tudhat meg további információkat.