Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Mentett uráli baglyot engedtünk szabadon 2012. november 19.

Mentett uráli baglyot engedtek vissza a természetbe munkatársaink. Az állat nyár közepén legyengülten került a kert természetvédelmi mentőhelyére. Szabadon engedésére Jósvafőnél, az Aggteleki Nemzeti Park védett területén került sor.

Az Állatkert, és egyben a Magyar Madármentők Alapítvány természetvédelmi, állatmentő tevékenységének talán legszebb pillanatait a szabadon engedések jelentik. A sérült, legyengült állapotban bekerült, emberi segítségre szoruló állatokat ugyanis minden olyan esetben, amikor újra képessé tehetők a vadonban való önálló túlélésre, szabadon szokták engedni munkatársaink egy arra alkalmas területen.

Legutóbb egy mentett uráli bagoly szabadon engedésére kerülhetett sor. Az állat nyár derekán került be hozzánk a Zempléni-hegységből, s elsősorban azért volt emberi segítségre szüksége, mert nagyon le volt gyengülve. A természetben biztosan elpusztult volna, így azonban az elmúlt hónapokat Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyén töltötte, ahol időközben kellően megerősödött.

A szabadon engedés helyszíne az Aggteleki Nemzeti Park védett területe, egészen pontosan Jósvafő határa volt. Ennek egyrészt az az oka, hogy ezen a területen a faj egyébként is előfordul, illetve az állat megfelelő életfeltételeket talál. Másfelől, ha esetleg nem várt gondjai adódnának azzal, hogy újra a szabad természetben kell boldogulnia, a nemzeti park munkatársai időben észlelhetik a problémát. Ez persze inkább csak óvatosság, a szabadon engedett madaraink a gyűrűzési adatok alapján remekül visszaszoknak a vadonba.

Miután az állatkerti munkatársak kivették a madarat a szállításhoz használt kartondobozból, a bagoly először el sem akart indulni. Néhány másodpercig inkább várakozott egy kicsit a fűben, s ez idő alatt a környező terepet is fel tudta mérni. Végül azonban szárnyra kapott, és hibátlan repüléssel indult el a közeli fák felé.

Az uráli bagoly (Strix uralensis) nevével ellentétben természetesen nemcsak az Urál mentén él, hanem Eurázsia meglehetősen nagy területein őshonosnak száít. Elterjedési területe keleten egészen Japánig és Szahalinig tart, nyugaton pedig nagyjából Skandinávia, a Kárpát-medence magasabb hegyei, illetve a volt Jugoszlávia néhány utódállamának középkegységei számítanak a legnyugatibb vidékeknek, ahol egyáltalán előfordul. Magyarországon a Zempléni-hegységben, illetve az Aggteleki-karszt vidékén lehet találkozni ezzel a fajjal, fészkelő állománya nem haladja meg a 200-250 párt. Hazánkban egyébként fokozottan védett fajnak számít, természetvédelmi eszmei értéke 100.000 Ft.

Természetesen a most szabadon engedett uráli baglyon kívül sok más állatot, madarakat, kisemlősöket és hüllőket mentünk, méghozzá több százat, sőt majdnem ezret minden egyes évben. Erről az állatmentő tevékenységről, amely az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt történik, ide kattintva olvashat részletesebb információkat.