Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ottó, a mentett sasfióka 2018. március 29.

Stabil az állapota Ottónak, a Duna–Ipoly Nemzeti Park és az Állatkert közötti együttműködés keretében hozzánk került mentett rétisas fiókának. Az Állatkert évente másfél ezernél is több mentett állatnak nyújt segítséget.

Állatkertünk mentőhelyén gondoskodunk Ottóról, a napokban bekerült mentett rétisas fiókáról. Az apróság eredetileg egy a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) illetékességi területén található, bekamerázott fészekben cseperedett. A múlt hét eseményei (az apamadár eltűnése, a területen megjelenő fajtársak zaklatása stb.) miatt azonban a tojó már nem tudott a kicsiről gondoskodni, ezért emberi beavatkozásra volt szükség. A DINPI munkatársai ezért a segítségre szoruló madarat kivették a fészekből, majd átszállították Állatkertünk természetvédelmi mentőhelyére, s a hétvége óta már az állatkerti szakemberek gondoskodnak a kis Ottóról. A fióka állapota szerencsére stabilnak mondható. A róla való gondoskodás kulisszatitkairól honlapunk olvasói, illetve Facebook-oldalunk követői hamarosan újabb érdekességeket is megtudhatnak.

A rétisas (Haliaeetus albicilla) Magyarországon őshonos, fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi eszmei értéke 1.000.000 forint. Állatkertünkben nem ez az első alkalom, hogy mentett sasfiók mesterséges nevelésére van szükség, így munkatársaink megfelelő tapasztalattal rendelkeznek. Intézményünk egyébként is kiterjedt mentő tevékenységet folytat, hiszen más természetvédelmi feladatok mellett évtizedek óta foglalkozunk a Magyarországon őshonos, vadon élő, természetvédelmi oltalom alatt álló fajok emberi segítségre szoruló egyedeinek mentésével. Ezt a munkát az Állatkert által életre hívott Magyar Madármentők Alapítvány égisze alatt végezzük. A múlt esztendőben több mint ezerötszáz mentett állatról gondoskodtak szakembereink.

Fontos törekvésünk, hogy ebből a mentő tevékenységből is minél többet megmutathassunk a nagyközönségnek. Éppen ezért vettük tervbe egy új, kifejezetten a mentett állatok ellátását szolgáló, de a közönség számára is látogatható állomás, az ún. Sünispotály kialakítását, amely az Állatkert új játszóparkjának, a hamarosan megnyíló Holnemvolt Várnak részét képezi majd.