Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Rengeteg mentett állatot engedtünk szabadon 2012. augusztus 24.

Néhány nappal ezelőtt munkatársaink összesen tizennégy állatfaj nyolcvan egyedét engedték szabadon a somogyi Petesmalom térségében. A vadonba visszajuttatott madarak, emlősök és hüllők mentett állatként kerültek hozzánk, ám mostanra újra alkalmassá váltak arra, hogy a szabad természetben emberi segítség nélkül is megéljenek.

Egy rézsikló, egy kockás sikló, tizenegy mocsári teknős, két macskabagoly, tizennégy erdei fülesbagoly, három kuvik, hat vörös vércse, két karvaly, egy egerészölyv, hat örvös galamb, huszonegy feketerigó, egy vetési varjú, hét sün és öt mókus. Ennyi állatot engedtek szabadon munkatársaink Somogy megyében, Petesmalom térségében. Összesen tehát tizennégy állatfaj mintegy nyolcvan egyede került vissza a természetbe.

A szóbanforgó emlősök, madarak és hüllők eredetileg mentett állatként kerültek Állatkertünkbe. Azaz vagy sérült, vagy elárvult, vagy pedig leromlott kondíciójú egyedekként, amelyeknek az életben maradáshoz mindenképpen emberi segítségre volt szükségük. Fajonként és egyedenként eltérő ideig, de többnyire heteken, sőt, hónapokon át az Állatkert természetvédelmi mentőhelyén gondoskodtak róluk munkatársaink. Mostanra azonban mind egészségi állapotuk, mind fejlettségük, mind pedig a kondíciójuk elérte azt a szintet, hogy saját maguk is képesek megélni a szabad természetben. Éppen ezért is került sor a szabadon engedésükre.

A mentett állatokat mindig olyan területen szokták elengedni az Állatkert állatmentő tevékenységében részt vevő munkatársak, ahol az adott fajok természetes körülmények között is megtalálhatók. Ez ugyanis azt jelenti, hogy az elengedett állatok megfelelő táplálékot és életteret találnak, illetve fajtársaikkal is találkozhatnak. Az elmúlt években több különböző helyen engedtünk el mentett állatokat, de egyes helyszínek, mint a Hortobágy, vagy Somogy megye viszonylag gyakori szabadon engedési terepnek számítanak. A somogyi Lábod-Petesmalom térsége számos mentett állat esetében különösen alkalmas az elengedésre, annál is inkább, mert a Somogy Természetvédelmi Szervezet helyi szakembereivel hosszú idő óta működnek együtt Állatkertünk munkatársai.