Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Városnézésen volt a kalandvágyó tukán 2015. július 16.

Péntektől hétfőig nem kevés programot adott munkatársainknak Tuki, a Pálmaház nagycsarnokában lakó fehértorkú tukán. A kalandvágyó madár ugyanis még csütörtökön kereket oldott, és nemcsak az Állatkertet, hanem a Szondi utca környékét is felfedezte. Munkatársaink többek között hangszórón lejátszott tukánhanggal csalogatták az állatot. Végül vissza is jött, és rendben be is fogtuk, de amíg ez sikerült, történt néhány kalandos esemény. Az például normális, hogy a befogó csapat állatorvosánál egy altatópuska van, de a követségi negyedben ez azért adhat okot félreértésekre.

A Pálmaházban, pontosabban az America Tropicana bemutatóhely nagycsarnokában lakik Tuki, a fehértorkú tukán (Ramphastos tucanus). De nem ám valami röpdében, hanem teljesen szabadon szárnyalhat a hatalmas üvegépület nagycsarnokában, így lényegében a közönséggel egy térben tartózkodik. Ezért aztán elvileg ki is tudna jutni azon az ajtón, amelyen át a látogatók a Pálmaházba bemehetnek. Ez azonban egy dupla ajtó, és bár előfordul, hogy mindkét ajtót nyitva hagyják, az elmúlt több mint egy évtizedben ez még soha nem jelentett gondot. Múlt héten csütörtökön, valószínűleg a délutáni órákban azonban Tuki megtalálhatta a kijáratot, másnap ugyanis a gondozók arra lettek figyelmesek, hogy a madár nem ott van, ahol lennie kellene, hanem a környező fákon, illetve a szomszédos állatházak tetején. Természetesen azonnal megkezdték a madár befogását, de egy ilyen minden hájjal megkent, kalandvágyó szárnyas esetében ez egyáltalán nem egyszerű feladat egy olyan röpképtelen kétlábúnak, mint a Homo sapiens. Ráadásul Tuki az idő múlásával egyre kíváncsibb lett, s bár minduntalan visszatért a kert területére, többször is átrándult a Dózsa György út túloldalára, a terézvárosi házak közé. Hol a közeli autómosónál tűnt fel, hol a Szondi utca 104-ben, hol a Szondi utca és a Dózsa György út sarkán álló Ibis Hotelnél. A követségi negyed egy részét is felfedezte. Az állatkerti befogó csapat természetesen több alkalommal is igyekezett kézre keríteni. Hangszórón lejátszott tukánhanggal csalogatták, illetve célzott lövéseket adtak le rá az e célra kifejlesztett altatópuskából. Ez utóbbi eszköznek azonban bizonyos korlátai voltak, mert egyrészt nagyon szigorú előírások vonatkoznak a használatára, másrészt félreértésekre adhat okot a követségi negyedben, néhány tucat méterre a Budapest Pride felvonulástól…

A szökevény tukánt végül hétfőn sikerült befogni. Reggel ugyanis a Pálmaház melletti Ausztrálház oldalánál jelent meg, ahol végül az egyik állatkerti munkatársnak sikerült fúvócsövel belőnie. A bódult madarat már könnyűszerrel nyakon lehetett csípni. Tuki egyelőre egy elkülönített röpdében van, később azonban visszakerül a pálmaházi nagycsarnokba. A bejárati ajtókra azonban várhatóan olyan függönyt kell majd felrakni, amely megakadályozza, hogy ismét kereket oldjon, ha a bejárati ajtó nyitva maradnak.

Néhány olvasó számára talán furcsának tűnhet, hogy miért jött vissza a megszökött madár, ha egyszer már kijutott az Állatkertből. Az állatokkal foglalkozók számára azonban a dolog egészen magától értetődő. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis az állatok nem szabadulni akarnak állatkerti férőhelyükről, hanem ha véletlenül, vagy kíváncsiságból kereket oldanak, elég hamar az kezdi el foglalkoztatni őket, hogy hogyan tudnának visszajutni jól ismert otthonukba. Ott ugyanis biztonságban vannak, s nem kell azon aggódniuk, hogy honnan szereznek táplálékot, vagy hogy milyen veszély fenyegeti az életüket. A természetben ugyanis nap mint nap meg kell küzdeni az életben maradásért, ezért az állatok az állatkerti gondoskodás nyújtotta kiszámítható biztonságot különösképpen nagyra értékelik.