Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Aktuális Life+ programok

Az Állatkert szerepe a LIFE+ programban

 

Az Állatkert sok éve jelentős részt vállal a vadon élő állatok megmentésében is. Éves szinten immár több mint kétezer bajba jutott, sérült vadállatot ment meg a biztos pusztulástól. E tevékenységét foglalja keretbe a Magyar Madármentők Alapítvány.

Ezen túlmenően szintén hagyományosnak mondható az Állatkert szerepvállalása a LIFE+ programokban.Az Európai Unió LIFE+ program finanszírozásának keretében megvalósuló projekt a globálisan veszélyeztetett Parlagi sas (Aquila heliaca) és a Kerecsensólyom (Falco cherrug) Európai bázispopulációinak megerősítését tűzte ki céljául. Ezen két faj védelme az EU Madárvédelmi Irányelvének és a LIFE- Természet projektek szempontjából is prioritás fajnak számít. Az EU pénzügyi támogatásának köszönhetően ezen populációk stabilizálódtak és növekszenek, míg az európai- és világviszonylatban az állományok sajnos továbbra is csökkennek.

Ezzel szemben a madarak fő táplálékbázisát jelentő kisemlősök populációi (Spermophilus citellus- Közönséges ürge, Cricetus cricetus - Hörcsög, és Lepus europaeus - Mezei nyúl) folyamatosan csökkennek. A korábbi projekt (LIFE09NAT/HU/000384) tapasztalatai igazolták ezen fajok fontosságát az említett ragadozók étrendjében. A kisemlősök jelenleg is a ragadozók zsákmányának nagy részét jelentik, közülük is kiemelt fontosságú a Közönséges ürge (S. citellus), amely átlagban a táplálék ¼ részét teszi ki.

Az Állatkert szakembereinek aktuális feladatcsoportja annak érdekében, hogy felmérje a magyarországi ürgeállomány egészségügyi állapotát (pl. bakteorológiai és parazitológiai szempontból is), vizsgálja a különböző kórokozók jelenlétét a populációban. Ezen túlmenően, genetikai mintavételeket végeznek, hogy létrejöhessen egy olyan génbank, egy mesterségesen tenyésztett ürgepopuláció, amely az alapja lehet a későbbiekben egy újratelepítési programnak, melynek révén egyes területeken visszapótolható a ragadozómadarak számára eleségül szolgáló kisemlős.

Ha további érdekességeket szeretnél megtudni a LIFE+ programokról, itt olvashatsz bővebben.


Helicon Life program a parlagi sasok védelméért


Magyarország egyik legnagyobb természeti értéke a fokozottan védett parlagi sas. Eszmei értéke egyedenként 1 millió forint!

Az eurázsiai elterjedésű faj európai állományának meghatározó része hazánk területén él: ez jelenleg több mint 50-60 párt jelent. Így ezekről a csodálatos madarakról való gondoskodás nemzetközi szinten is indokolt kötelességünk. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által kitűzött cél a jelenlegi populáció megőrzésén túlmenően, hogy az állomány hosszabb távon elérhesse a 150-200 párt.
A parlagi sasokat számos tényező veszélyezteti: az erdő- és mezőgazdálkodás, a lelövés, az illegális kereskedelem, turizmus, tojásgyűjtés, mérgezés. Érzékelhető, hogy a sokféle nemkívánatos hatás ellen sokféle területen, mégis egységesen kell küzdeni.

Az állatok megmentése érdekében végzendő feladatcsoportok: jogi szabályozás, gyakorlati védelem, tesztelés és monitoring, tudatformálás, ismeretterjesztés.

Sajnálatos módon, hazánk nem büszkélkedhet a sasok megóvása terén. Nemzetközi felháborodást is kiváltott, hogy Magyarországon kiemelkedően magas a bizonyíthatóan szándékos pusztítás következtében elhullott állatok száma. A környező országokban mindenütt küzdenek ezzel a problémával, de míg Ausztriában 40, Szlovákiában 22, Romániában csupán 2 egyed szerepelt, Magyarországon 2000 óta több mint 180 (!) madár esett áldozatul a szándékos pusztításnak!

Ezen belül is a ragadozó madarak szándékos mérgezéses esetei jellemzőek nálunk.

A Budapesti Állatkert szakemberei komoly részt vállalnak a mentőprojektben, amely kifejezetten a parlagi sas (Aquila heliaca) védelmére szolgál. Aktívan részt vesznek ennek a programnak több elemében is, többek közt a még élve megtalált madarak sürgősségi kezelésében (a mérgezéses egyedek legyengült általános állapotban vannak, idegrendszeri tüneteket mutatnak, hánynak, nem tudnak enni stb.)

Az utóbbi években felállítottak egy állatorvosi hálózatot, amelyben minden megyében van legalább egy szakértő személy, aki szükség esetén riasztható és bevethető.

Az Állatkert égisze alatt működő Magyar Madármentők Alapítvány közreműködésével jelenleg éppen olyan mobilröntgen eszköz beszerzésére folyik a gyűjtés, amely megkönnyíti a madarak állapotfelmérését. Állatkórházunkban minden bekerült egyedről röntgenfelvétel készül, így az esetleges lőtt sérülések is kimutathatók.

Olyan esetekben, ahol sajnálatos módon már tetemként kerülnek be hozzánk az egyedek, szintén röntgenfelvétel készül annak érdekében, hogy a pusztulás oka kiderüljön, majd a bizonyítási eljárást is megkönnyítse. A madarak boncolása és toxikológiai vizsgálata a NÉBIH Emlős- és Vadbetegségek Laboratóriumában történik.

Itt olvasható további információ a parlagi sasokról, illetve a védelmükre létrejött programról:

http://www.mme.hu/parlagi-sas-aquila-heliaca

http://parlagisas.hu/