Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Sülök a napon 2016. december 17.

A Kisszikla oldalában lakó tarajos sülök igencsak jó néven veszik a téli napsütést. Ennek örömére elő is merészkedtek, pedig ezekben a tüskés állatokban eléggé erős a hajlam arra, hogy a nap nagy részét szunyókálással töltsék.

A magyarországi faunából is jól ismert sünök, illetve az egzotikus állatoknak számító sülök között annak ellenére is sok a különbség, hogy a nevük nagyon hasonló, és persze mindegyikük tüskékkel próbál védekezni a ragadozók ellen. Amíg a sün a rovarevők közé tartozik, a sül igazi rágcsáló, több-kevesebb rokonságban áll például a tengerimalaccal is.

Persze sülökből is többféle van. Egyrészt megkülönböztetjük a zömmel fákon élő kúszósülöket, amelyeknek húsz faja ismeretes, és a jobbára talajszinten közlekedő gyalogsülöket, amelyeknek tizenegy különböző faját tartják számon a zoológusok. A mi Állatkertünkben látható indiai tarajos sülök (Hystrix indica) ez utóbbi családba tartoznak.

Süljeink a Kisszikla oldalában található, a közönség számára is bejárható röpdében, az ugyancsak ott tartott különféle madarakkal, például fakókeselyűkkel és tarvarjakkal társbérletben élnek. Ám igen gyakran csak azt láthatjuk, amint férőhelyük sarkában éppen szunyókálnak. Mostanában viszont, amikor bár hűvös, de szép, napsütéses idő van, szívesen merészkednek elő, s ha csak lehet, olyan szögben próbálnak elhelyezkedni, hogy a nap minél nagyobb testfelületüket érhesse.