Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Prima Primissima Díjat kapott az Állatkert 2014. december 8.

Állatkertünk kapta az idei Prima Primissima Díjat magyar oktatás és köznevelés kategóriában. A rangos elismerést intézményünk nevében prof. dr. Persányi Miklós főigazgató vette át a péntek este tartott díjkiosztó gálán a Művészetek Palotájában.

A Fővárosi Állat- és Növénykertnek ítélte oda a szakmai zsűri az idei Prima Primissima Díjat a magyar oktatás és köznevelés kategóriában. A díj átadására december 5-én pénteken este került sor a Művészetek Palotájában megtartott díjkiosztó gálaesten. Az elismerést az intézmény főigazgatója, prof. dr. Persányi Miklós vette át, amint fogalmazott, az intézmény munkatársai, valamint két-, négy-, hat- és soklábú, illetve lábatlan lakói nevében. A főigazgató nemcsak a szakmai zsűrinek, illetve a közönségdíj szavazáson az Állatkertre voksoló állatbarátoknak köszönte meg a bizalmat és a támogatást, hanem annak az évi egymillió embernek, aki látogatásával megtiszteli a városligeti intézményt. Külön is köszönetet mondott a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak, akik az Állatkert legfontosabb partnerei a zoopedagógiai tevékenységben.

A tulajdonképpeni díj egy az elismerésről szóló oklevélben, illetve egy íjat magasba emelő íjász alakját megjelenítő kisplasztikában ölt testet. Ez utóbbi Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész alkotása. A díjhoz emellett 15 millió forint is jár. Ezt az összeget az Állatkert a természetvédelmi oltalom alatt álló hazai állatfajokkal kapcsolatos mentőmunkára, illetve az azzal kapcsolatos oktató, nevelő, szemléletformáló tevékenységre kívánja felhasználni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-os megnyitása óta folytat köznevelési, oktató, ismeretterjesztő tevékenységet, s a környezettudatos szemlélet formálásával együtt ma is az egyik legfontosabb küldetése amellett, hogy jelentős természetvédelmi, tudományos munkát is folytat, és persze természetközeli szabadidős programot, szórakozási lehetőséget is biztosít. Az állatkerti oktatásnak két fő területe van. Az egyik az informális oktatás, amely az állatok és növények bemutatásán, és a bemutatáshoz kapcsolódó információs rendszeren (az ismertető tábláktól az interaktív felületekig) keresztül jut el a látogatókhoz. A másik terület a szervezett keretek között zajló, formális oktatás, amely alatt elsősorban a szakvezetéseket, előadásokat, szakköröket, pedagógus továbbképzéseket és más hasonló pedagógiai tevékenységet kell érteni. Az állatkerti oktatás az elmúlt évtizedekben a pedagógia külön ágává, alkalmazott területévé vált, amelyet a szakma zoopedagógia néven ismer. A Fővárosi Állat- és Növénykert – az ország leglátogatottabb közgyűjteményeként, kulturális intézményeként – évente egymilliónyi látogató felé tudja közvetíteni üzenetét, de a szervezett foglalkozásokon részt vevők száma is százezres nagyságrendű. Ezzel az intézmény országosan is a legnagyobb közművelődési, köznevelési szolgáltatók közé tartozik.