Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Állatkertünk a Birdo Az év madárfotósa 2023 fotópályázat szakmai partnere 2023. május 17.

A Birdo Az év madárfotósa ma Magyarországon az egyetlen olyan fotópályázat, amelynek kizárólag a madarak a főszereplői.

A szervezők közös célja, hogy a madarak különleges világát, a madárvilág sokszínűségét mutassák be, így is növelve azok számát, akiknek szívügye lehet a madárvédelem. A fotósok 10 kategóriában versenyezhetnek, nevezési díj nélkül. A pályázat kétfordulós, a nevezési időszak: 2023. április 3. és 2023. július 9. között tart.

A nyilvános eredményhirdetés és díjátadó helyszíne a Fővárosi Állat és Növénykert lesz 2023. november 4-én. A fotókat szakmailag független zsűri értékeli, amelynek elnöke Imre Tamás természetfotós. Mellette fotósok, ornitológus és madárillusztrátor is tagja a testületnek. Idén új taggal is gazdagodott a Birdo zsűrije. Dr. Sós Endre, a Fővárosi Állat- és Növénykert Természetvédelmi- és Állategészségügyi igazgatójával. „Kilencéves koromtól madarászom, amikortól beléptem a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületbe is, ezért minden olyan kezdeményezést, amely a hazai madárfajok megismertetését szolgálja támogatásra érdemesnek tartok." - vallja. Munkatársaival és a Magyar Madármentők Alapítvánnyal közösen mára több mint 30.000 mentett vadállatnak adtak esélyt a gyógyulásra és az egészséges szabad életre. Az Alapítvány, a hazai honos mentett állatok közül a legnagyobb arányban, különböző védett és fokozottan védett madárfajok sérült egyedeit kezelték. Dr. Sós Endre állatorvoslással és állatvédelemmel foglalkozó szakember személye és csaknem három évtizedes munkája mind az Állatkert, mind a fotópályázat madárvilág iránti elkötelezettségét tükrözi.

A Birdo Az év madárfotósa 2023 pályázat további szakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Madármentők Alapítvány, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója a Természetfotó Magazin. A Birdo kizárólag etikus elvek alapján fotózott képeket fogad el, amelyek készítése a madarakat szaporodásukban, pihenőhelyükön, vagy természetes mozgásukban nem akadályozta, így például drónfotókkal sem lehet pályázni.

A fődíjak mellett kilenc kategóriában első, második és harmadik díjat adnak ki, valamint két magasra értékelt fotót neveznek meg. A Dokumentum kategóriában a Dr. Sós Endre által vezetett zsűri olyan fotósorozatokat vár, amelyeknél az esztétikai értéken túl egy madárfaj vagy élőhelye megmentéséért végzett szakmai munka vagy civil erőfeszítés bemutatása áll a középpontban.

A kiírás részletes feltételei magyar és angol nyelven a pályázat weboldalán olvashatóak: bird-o.hu