Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az állatorvostudomány napjára 2023. december 9.

December 9-e az állatorvostudomány nemzetközi napja. S ez jó alkalom arra, hogy az Állatkert állatorvosainak munkájára is felhívjuk a figyelmet. Feladataik igencsak összetettek, és nemcsak a gyógyítás, hanem a megelőzés is fontos feladatuk.

A vicc szerint egyszer egy állatorvos megbetegedett, s ezért felkereste az „emberorvost", akinek az első kérdése mindjárt az volt: „- Mi a panasza?" Erre az állatorvos így válaszolt: „- Ja, így könnyű!"

Ez a régi adoma is sejteti, hogy az állatorvosoknak bizony már a diagnózis felállításakor sincs könnyű dolguk, hiszen az állatoktól nemigen lehet megkérdezni, hogy hol fáj és hogy mi bajuk van. A kezelések során sem feltétlenül együttműködőek. Hát még ha a páciensek nem háziállatok, házikedvencek, hanem vadállatok, akik esetleg egészen változatos módon tudnak kárt tenni a csak segíteni akaró állatorvosban!

Ezért aztán a vad- és állatkerti állatok gyógyítása az állatorvostudományon belül is egy külön szakterület, amelynek művelését az is nehezíti, hogy nagyon sokféle állattal kell foglalkozni. Az állatkerti állatorvosnak elefánttal, pingvinnel, cápával, kenguruval és komodói sárkánnyal egyaránt dolga akadhat. Ezekről az állatokról pedig igazán nem lehet azt mondani, hogy testfelépítésükben és élettani sajátosságaikban túlzottan hasonlítanának egymásra.

Állatkertünkben az 1890-es évek óta lényegében folyamatos az állatok állatorvosi felügyelete: első veterináriusunk még a legendás Hutÿra Ferenc (1860-1934) volt. Persze a régi időkben a lehetőségek sokkal korlátozottabbak voltak. Nem volt mód például az állatok bódítására, altatására, hiszen a nyugtatólövedékeket csak az 1950-es években kezdték el először alkalmazni.

Napjainkban az Állatkertünkben dolgozó kiváló állategészségügyi csapat egy jól felszerelt klinikával, sok mobil eszközzel, és igen nagy tapasztalattal felvértezve dolgozik azon, hogy állataink a legjobb egészségi állatnak örvendjenek. Beszédes tény, hogy vezető állatorvosunkat korábban az Európai Állatkerti és Vadállatorvosok Szövetségének (EAZWV) elnökének is megválasztották.

Akit érdekel Állatkertünk állatorvosainak munkája, és szeretné megnézni a máskülönben nem látható állatorvosi klinikánkat is, annak kulisszák mögötti Esti sétáinkat ajánljuk a figyelmébe. Szoktunk ugyanis olyan esti sétákat is szervezni, amelyek egyik fő állomáshelye az állatorvosi rendelőnk, ahol többek között a műtőt, illetve a távinjekciós eszközöket (altatópuska, fúvócső) is bemutatjuk az érdeklődőknek. Az Esti sétákról további részletek itt olvashatók.