Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Búcsú Nivától 2023. július 31.

Niva, közkedvelt, idős tigrisünk néhány nappal ezelőtt távozott az árnyékvilágból. 13 éven át volt Állatkertünk lakója, s ez idő alatt öt kölyköt nevelt fel. Nemcsak munkatársaink szívébe lopta be magát, látogatóink között is sok rajongója volt.

Mostanában rendszeresen alkalmunk volt hírt adni újabb kisállatok, kölykök és fiókák világra jöveteléről, hiszen az elmúlt hetekben, hónapokban a zebráknál, a tarvarjaknál, a mhorr gazelláknál, a prérikutyáknál, a sörényes hangyászoknál, a puduknál, az ázsiai vadkutyáknál, a flamingóknál és több más állatunknál is gyermekáldás volt. Így aztán, ha valaki mostanában ellátogat Állatkertünkbe, szinte mindenütt cseperedő apróságokat láthat.

Jóllehet az állatkerti állatok jellemzően tovább élnek, mint a vadonban, természetesen ők sem örök életűek. Így aztán a sok születés mellett időnként szomorú hírekről is be kell számolnunk. Különösen akkor, ha egy olyan állatunk hagyja el az árnyékvilágot, akit szinte minden látogatónk jól ismer.

Ez történt most Nivával, közkedvelt nőstény szibériai tigrisünkkel is. Magát az állatfajt aligha kell bemutatni, hiszen a tigrisek közismert nagymacskának számítanak, és Állatkertünkben is csaknem másfél évszázada foglalkozunk a tartásukkal.

Sokan azt is tudják, hogy többféle tigris van, például bengáli, szumátrai, vagy éppen szibériai. Ez utóbbiak persze nem is annyira a klasszikus értelemben vett Szibériában, hanem az orosz Távol-Keleten, az Amur és az Usszuri folyók vidékén őshonosak, ezért aztán gyakran hívják őket Amur, vagy amuri tigriseknek is.

Állatkertünkben már az 1930-as években is előfordult szibériai tigris, 1971 óta pedig folyamatosan bemutatjuk őket. Rendszeresen szaporodnak is, ami ezeknél a ritkulóban lévő, veszélyeztetett nagymacskáknál természetvédelmi szempontból is fontos. 

Állománya veszélyeztetett, az IUCN legutóbbi, 2022-es felmérése alapján a vadon élő állomány 265–486 példányra tehető. Állatkerti állatként világszerte több, mint 200 intézményben közel 500 egyedet tartanak, ami valamivel több, mint a természetben élő állomány, így az állatkerti szaporítás jelentős mértékben járulhat hozzá ezeknek az állatoknak a fennmaradásához.

Niva 2006. május 18-án született a hollandiai Rhenen városában működő Ouwerhands Állatparkban, majd 2010 októberében lett a mi Állatkertünk lakója. Párjával, az akkor már két esztendeje Budapesten élő Norbival hamar összeszoktak: frigyükből öt kölyök született, akik aztán sikeresen fel is cseperedtek. Virgil, Manu és Thrax felnőve a németországi Gelsenkirchen állatkertjébe, Grusha és Macan pedig a Miskolci Állatkertbe kerültek.

Niva párja, az akkor már 18 éves Norbi 2021-ben „az örök vadászmezőkre" távozott. Ám Niva sem volt sokkal fiatalabb, idén májusban töltötte be tizenhetedik életévét, ami a tigriseknél már tekintélyes kornak számít, hiszen állatkerti körülmények között ugyan akadnak ennél idősebb egyedek is, ám a vadonban a tigrisek többsége meg sem éri ezt az életkort.

Niva életét a korral járó gyógyíthatatlan betegségek az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették, az utóbbi hetekben pedig állapota sajnos tovább rosszabbodott. Állatorvosaink mindent megtettek, hogy segítsenek neki, ám péntekre már annyira súlyossá vált a helyzet, hogy kénytelenek voltak Nivát elaltatni.

Népszerű és közkedvelt tigrisünknek talán egy jellemző történet felidézésével állíthatunk a leginkább emléket. Történt ugyanis, hogy a 2001-ban kialakított, és akkor már jó tízéves tigriskifutó végénél két UAZ katonai terepjárót helyeztünk el, az egyiket ráadásul úgy, hogy kettéfűrészeltük, így az eleje a páncélüvegen kívül, a látogatók által használt térben, a hátulja, a platója pedig a tigriskifutón belül helyezkedett el. A terepjárókkal egyrészt az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a szibériai tigrisek élőhelyén szolgálatot teljesítő vadőrök hősies erőfeszítéseire, másrészt egy izgalmas kiállítási elemmel is szerettük volna növelni a látogatói élményt.

Igen ám, de a tigrisek eleinte nem sok jót néztek ki a kifutó végére belógó UAZ platóból, és széles ívben elkerülték azt. Ezt mi aggodalommal figyeltük, hiszen abban bíztunk, hogy feljárnak majd oda. Később, amikor a soron következő kölykök, Macan és Grusha megszülettek, illetve elég nagyok voltak már ahhoz, hogy a platóra felkapaszkodjanak, nagyon sok időt töltöttek ott, hiszen számukra ez a dolog nem újdonság, hanem a kifutó születésük óta létező tereptárgya volt. Ezt látva Nivának is megjött a bátorsága. Olyannyira, hogy amikor a kicsik felnőttek és másik állatkertbe utaztak, Niva sajátította ki magának a terepjáró platóját, és vitán felül az lett az egyik kedvenc helye az egész kifutórendszerben.

Az Állatkertünkbe látogató gyerekek pedig nagy örömmel játszottak „tigrisszállítósat", beülve a terepjáró páncélüvegen kívüli ülésébe, miközben Niva az üveg másik oldalán a platón pihent. Ilyenkor általában szelfit is készítettek egy tigrissel, így aztán sok-sok család akad, ahol a családi képeken a mi Nivánk is feltűnik.