Nyitvatartás

H-P:9.00-17.00 Szo-V:9.00-17.30
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Elpusztult az egyik koala 2017. január 12.

Szomorú hírt kell tudatnunk minden barátunkkal. Kedvencünket, Vobarát, a két koala egyikét szerda reggelre elveszítettük. Vobara minden különösebb előzmény nélkül került válságos állapotba, s erőfeszítéseink ellenére sem sikerült életben tartani.

VobaraA január elsejei zsiráf születés örömhíre után ezúttal egy szomorú eseményről kell beszámolnunk. Elpusztult ugyanis egyik kedvencünk, a nagyközönség körében is igen népszerű koalák egyike. Vobara néhány nappal ezelőtt került válságos állapotba, anélkül, hogy ennek bármilyen különösebb előzménye lett volna. A gondozók és az állatorvosok napokon át küzdöttek az állat életéért. Sőt, az ilyen esetekre vonatkozó gyakorlatnak megfelelően nemzetközi konzíliumot is tartottak több európai és ausztrál társintézmény bevonásával. Ám erőfeszítéseink dacára sem sikerült Vobarát életben tartani.

Az állat pusztulása után haladéktalanul elvégeztük a boncolást is, amelyből kiderült, hogy a halál közvetlen oka a tápcsatorna jelentős részére kiterjedő, hirtelen kialakult bélgyulladás, illetve bélcsavarodás volt, amely végül a keringés összeomlásához vezetett.

Az a néhány állatkert, ahol koalákat tartanak, előzetes akkreditáció alapján került kiválasztásra, és mindenütt ugyanazokat a nagyon szigorú szabályokat alkalmazzák az állatok tartásával, takarmányozásával kapcsolatban. Eleve csak olyan állatkertbe kerülhet koala, amely korábbi eredményeivel ezt kiérdemelte, továbbá már előzetesen gondoskodott a koalák számára előírt tartási, takarmányozási feltételek teljesítéséről. Nincs ez másként a mi Állatkertünk esetében sem, ahol szakembereink ugyancsak a szigorú nemzetközi sztenderdek szerint járnak el. Az állatorvosok és a koalákhoz beosztott gondozók pedig már az állatok érkezése előtt speciális nemzetközi képzés keretében sajátították el a koalákról való gondoskodás fortélyait. A közös szabályok mellett a koalatartó állatkertek az állategészségügyi tapasztalatokat is megosztják egymással. Ez alapján tudható, hogy a Vobaránál jelentkező kórkép sajnos nem ismeretlen a koalák körében, több más állatkertben is előfordult már hasonló eset.

Állatkertünk látogatói Vobara pusztulásával sem maradnak koala nélkül. A másik hím állatot, Nur-Nuru-Bint továbbra is láthatja a nagyközönség. Megtekintésére a legjobb lehetőség minden nap kora délután, 13 órakor kínálkozik, ekkor kapja meg a friss eukaliptusz lombot, illetve az állat szokásos napi mérlegelését is ilyenkor végzik el a gondozók. A testsúly rendszeres, naponkénti ellenőrzése is a nemzetközi gyakorlat része, ám nemcsak a koalák egészségvédelme szempontjából fontos, hanem a közönség számára is érdekes látnivaló.