Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Így segít az Állatkert 2023. július 6.

Közhasznú feladataink között a társadalmi felelősségvállalást is fontosnak tartjuk. Már elindult a VakációZoo, Állatkertünk díjmentes tábora hátrányos helyzetű gyerekeknek, múlt hónapban pedig a hagyományos Áloméjt is megtartottuk.

Állatkertbe jönni jó dolog! Többek között azért is, mert az itt megtapasztalható élmények segítenek egy kicsit elfelejteni a hétköznapok nehézségeit. Ez mindenki számára fontos, de vannak, akik számára különösen az, hiszen személyes élethelyzetük miatt rendkívüli kihívásokkal néznek szembe. Ezért aztán az állatkertek eleve olyan intézmények, amelyek sokat tudnak tenni a társadalmi felelősségvállalás terén, a mi Állatkertünk pedig különösen aktív ebben.

Elég csak arra gondolnunk, hogy az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségével (ÉFOÉSZ) karöltve három évtizede minden szeptemberben megtartjuk a Sérült Gyermekek Napját az Állatkertben. Vagy ott van az állatokat ábrázoló, tapintható és Braille-feliratos ismeretterjesztő szöveggel ellátott kisplasztikák sora, melyek kihelyezése szintén nem újkeletű dolog, hiszen ezt a programot közel húsz éve indítottuk.

A VakációZoo nevű, díjmentes szünidei napközis tábor ehhez képest viszonylag újkeletű, hiszen ezt a kezdeményezést 2021-ben indítottuk el. A hagyományos, térítéses ZooTáborral szemben ez a tábor teljesen ingyenes, a résztvevőket pedig a budapesti kerületek önkormányzatainak gyermekjóléti szakemberei választják ki az adott kerületben élő, illetve tanuló hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű, általános iskolába járó gyermekek közül. Az idei nyár első turnusát épp ezen a héten fogadjuk, rengeteg élményt, játékot, ismeretterjesztő programot kínálva a résztvevőknek.

Nemrégiben megtartottuk a hagyományos Dreamnight at the Zoo, azaz „Áloméj az állatkertben" programunkat is. Ezt a kezdeményezést eredetileg a Rotterdami Állatkertben hívták életre 1996-ban, amikor a Sophia Loren Kórházzal együttműködve 175 daganatos betegségben szenvedő gyermeket hívtak meg a családtagjaikkal egy különleges esti programra. A következő években több más állatkert is követte a rotterdami példát, először csak Hollandiában, majd Európa más országaiban. Ma pedig már ott tartunk, hogy évről évre a világ közel háromszáz állatkertjében rendeznek ilyen programot, általában a nyári időszak elején.

Közép-Európa országaiban először 2004-ben tartottak állatkerti Áloméjt, de akkor még csak három helyen, melyek közül egyik épp a mi Állatkertünk volt. S azóta szinte minden évben újra és újra megtartjuk ezt a jeles eseményt. Az idei Áloméjre június 2-án került sor, együttműködő partnerünk pedig a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért volt. Velük együttműködve ötven transzplantált gyermeket és családtagjaikat láttunk vendégül zárás után, sok-sok érdekes, kifejezetten nekik szervezett állatkerti programmal. Az eseményt lebonyolító munkatársaink mind a szabadidejükben, az ügy iránti elkötelezettségből maradtak bent ezen az estén.