Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Örökbefogadási top 10 2016. március 4.

Állatkertünk alapítványa rendszeresen összeállítja az örökbefogadási top 10-t, vagyis azon állatfajok listáját, amelyek az örökbefogadások száma alapján az élmezőnybe, az első tíz közé tartoznak. Lássuk, kik most a kert legnépszerűbb lakói!

Az állatokat szerencsére sokan szeretik, a különböző állatfajoknak azonban más-más a „tetszési indexük”. Nagy vonalakban ezt mindenki érzékeli, hiszen aligha okozna bárkinek megmondani, hogy vajon a gorilla vagy az ezerlábú számít-e népszerűbb állatnak a nagyközönség körében. Arra a kérdésre azonban már mindjárt nehezebb válaszolni, hogy az oroszlán, vagy a tigris közül melyik lehet a szimpatikusabb az emberek nagy többsége számára.

Az állatkertészet, mint alkalmazott ismeretág látogatókkal foglalkozó része, az úgynevezett látogatói tanulmányok keretében többféle módszer is van arra, hogy a különböző állatok közkedveltségét egzakt, számszerűsíthető módon mérjük. Az egyik legjobb módszer annak összevetése, hogy az egyes állatfajok egyedeit összesen hányan fogadták örökbe jelképesen. Mivel egy-egy állatnak akár több örökbefogadója is lehet egy időben, az örökbefogadások száma alapján elég jól lehet következtetni arra, hogy mely állatokat kedveli leginkább a nagyközönség.

Az intézményünk által életre hívott Alapítvány a Budapesti Állatkertért rendszeresen összesíti az örökbefogadásokat, s azt, hogy épp mely állatfajok kerültek be a népszerűségi élmezőnybe, a tíz legjobb közé. A jelenlegi top 10 a következő:

1. koala (2 állat, 301 jelképes örökbefogadás)
2. zsiráf (8 állat, 219 jelképes örökbefogadás)
3. pápaszemes pingvin (32 állat, 160 jelképes örökbefogadás)
4. szurikáta (26 állat, 157 jelképes örökbefogadás)
5. elefánt (3 állat, 150 jelképes örökbefogadás)
6. kis panda (2 állat, 122 jelképes örökbefogadás)
7. tigris (4 állat, 111 jelképes örökbefogadás)
8. szumátrai orangután (6 állat, 99 jelképes örökbefogadás)
9. oroszlán (2 állat, 94 jelképes örökbefogadás)
10. csupaszorrú vombat (4 állat, 86 jelképes örökbefogadás)

Természetesen hasonló összesítések korábban is készültek, és az állatkerti szakemberek egyébként is meglehetősen nagy tapasztalattal rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy melyik állat milyen mértékű ésszerűségnek szokott örvendeni. Általánosságban elmondható, hogy a nagy testű növényevők mindig nagyon népszerűek (a vízilovaknak és az orrszarvúaknak is elég sok örökbefogadójuk van, az elefánt és a zsiráf pedig a top 10-be is bejutott), s ugyancsak nagy népszerűségnek örvendenek az emberszabású majmok (orangután, gorilla), illetve a nagymacskák (tigris, oroszlán, leopárd) is. Ugyancsak kedveli a közönség a különleges, érdekes, ritka állatokat, azokat a jószágokat, amelyek „cukik”, illetve a népszerűséget befolyásolja az is, ha egy állat éppen kölyköt nevel.

A 2015 óta látható koalák részben bájos megjelenésük, részben ritkaságuk okán kerültek első helyre, de a vombatokat is ezek a tényezők juttatták az első tíz közé. A zsiráf, az elefánt, a tigris, az oroszlán, az orangután és a kis panda régóta a legnépszerűbb fajok között van, a madarak közül pedig már jó ideje a pingvineknek van a legtöbb rajongója, így gyakran kerülnek be ők is a top 10-be. A szurikáták is közkedvelt állatok már hosszabb ideje, de csak az elmúlt néhány év fejleménye, hogy rendre az első tíz között említhetjük őket. Rajongótáborukat nagyban növelte a nagyhírű brit természetfilm-sorozat, a Szurikáták udvarháza (Meerkat Manor), amelyet a magyar televíziónézők is láthattak.

Az Állatkert lakóit egyébként az 1990-es évek eleje óta lehet jelképesen örökbe fogadni. S természetesen bőven akad közöttük olyan jószág, akinek még nincs örökbefogadója. Ott vannak például a ritka cebui disznók: a kocának ugyan már van „nevelőszülője”, de a kant még senki nem fogadta örökbe, s a tavaly született kismalacok is jelképes örökbefogadóra várnak.