Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Telelésben megzavart denevéreket mentettünk 2024. február 1.

A közelmúltban bő egytucat rőt korai denevér került be Nyíregyházáról Állatkertünk vadállatmentő központjába. A telelésben megzavart, és le is gyengült állatokat munkatársaink felerősítették, és azóta már vissza is kerültek természetes élőhelyükre.

A korszerű állatkertek egyik fontos küldetése a természetvédelem. Nincs ez másképp a mi Állatkertünkben sem, hiszen mi is kiterjedt természetvédelmi munkát folytatunk. Aki nyomon követi híreinket, láthatjátok, hogy rendszeresen be is számolunk erről a tevékenységünkről. Például a vadállatmentésről, amellyel kapcsolatban nemrégiben adtunk hírt arról, hogy a múlt évben 2368 segítségre szoruló állat kapott második esélyt vadállatmentéssel foglalkozó munkatársaink jóvoltából. Bár a mentett állatok nagyobbik fele madár, sok mentett emlőssel, köztük denevérekkel is rendszeresen dolgunk akad. Ha csak a 2023-as évet nézzük, összesen 403 mentett denevér került be hozzánk 17 különböző fajból. Denevérből ugyanis sokféle van, világszerte több mint 1400 fajuk ismeretes. Európában nagyjából félszáz denevérfaj honos, ebből Magyarországon 28 fordul elő, és ezzel hazánk „denevér nagyhatalomnak" számít.

Nemrégiben Nyíregyházáról kerültek be hozzánk mentett denevérek, éspedig védett rőt koraidenevérek. Egy épület szigetelésének bontása során kerültek napvilágra, oda vackolták be magukat, hogy biztonságos (vagy legalábbis elsőre annak látszó) helyen telejenek át. Így viszont a bontás miatt szegények veszélybe kerültek, hiszen oltalom nélkül maradtak a téli hidegben. Ezért is kerültek be vadállatmentő központunkba, ahol munkatársaink felerősítették, feltáplálták őket, hogy a szervezetük elegendő tartalékkal rendelkezzen a tél hátralévő időszakában. A napokban pedig az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósággal együttműködve egy olyan, denevérek által használt, s a helyben dolgozó természetvédelmi szakemberek által rendszeres figyelemmel kísért, monitorozott telelőhelyre kerültek, ahol több más denevér társaságában háborítatlanul vészelhetik át a tél még hátralévő részét.

Kíváncsi vagy az Állatkertünk által végzett vadállatmentő munka további érdekességeire is? Mentőközpontunk híreit itt találod.