Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A Cápasuli kulisszatitkai 2024. március 8.

A Cápasuli 2018 óta a tengeri élővilág bemutatásának fő helyszíne Állatkertünkben, s mint ilyen, nagy népszerűségnek örvend. Legújabb kisfilmünkben a cápákról, rájákról és más itt élő tengeri állatokról való gondoskodás kulisszatitkait mutatjuk be.

Március 4-től 8-ig az Európai Unió kezdeményezésére Európai Óceán Napokat tartanak Brüsszelben. Ebből az alkalomból készítettünk egy kisfilmet, amelyben munkatársaink segítségével az állatkerti Cápasuli kulisszatitkait lehet megismerni.

Az óceánokkal, tengerekkel, illetve a tengeri élővilággal kapcsolatos tájékozottság (ahogy angol szakkifejezéssel mondják, ocean literacy) előmozdításáról, az ilyen irányú ismeretterjesztésről manapság egyre többet beszélnek. Nemcsak az említett európai uniós rendezvényen központi téma ez, hanem az Egyesült Nemzetek Szervezete által a 2021-től 2030-ig tartó időszakra meghirdetett Óceánok Évtizede programjában is, olyannyira, hogy az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete, az UNESCO is zászlajára tűzte az óceánokkal kapcsolatos általános műveltség ügyét. Állatkertünk csatlakozott is az Óceánok Évtizede kezdeményezéshez, és rendszeresen teszünk közzé ezzel a témakörrel kapcsolatos tartalmakat.

A tengeri élővilág bemutatásának, megismertetésének fontosságát persze már jóval az Óceánok Évtizede meghirdetése előtt felismertük, olyannyira, hogy ez a tevékenység Állatkertünkben már több mint százéves múltra tekint vissza. 1912-ben nyílt meg ugyanis a Pálmaház alatt ma is meglévő Akváriumunk, amely Magyarország első olyan nyilvános akváriuma volt, ahol a közönség tengeri állatokkal is találkozhatott. Ebben a régi, patinás, bár húsz évvel ezelőtt nagyszabású korszerűsítésen átesett, műemléki oltalom alatt álló Akváriumban ma már nagyrészt trópusi édesvízi halakat láthat a közönség, tengeri állataink nagy része egy másik bemutatóhelyen, a Cápasuliban lehet megcsodálni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.