Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Termek

A Nagysziklában kialakított "Varázshegy" kiállítás négy szinten összesen 16 kiállítótérre tagolódik. A Varázshegy az élet múltját, jelenét és jövőjét láttatja rendkívül változatos, a tér előnyeit jól kihasználó kiállítás-technikai eszközökön keresztül. Olyan, interaktív és kalandos játékokkal, élő állatok bemutatóival, óriás állatok modelljeivel, a mikrovilág megismerését lehetővé tevő kivetítős mikroszkópokkal, felfedező és előadó termekkel gazdagon felszerelt kiállítás-rendszer, amelyhez hasonló Közép-Európában máshol nem látható.

Tudtad-e a Varázshegyről, hogy...

  • a kiállítóterek együttes területe meghaladja a 3200 négyzetmétert?
  • a legnagyobb terme, a Csillagtér 34 méter magas?
  • a leghosszabb termébe befér egy életnagyságú, 20 méter hosszú ámbráscet?
  • a térhatású filmeket több mint 100 négyzetméteres vetítővásznon nézheted?
  • száznál is több állatfaj sok száz egyedének az otthona?

 

FOGADÓTÉR

Fogadótér

A Varázshegy főbejáratán át a Fogadótérbe lépsz, ahol számos szolgáltatást vehetsz igénybe: büfé, csomagmegőrző, pelenkázási lehetőség és mosdó is található itt. Aztán a rövid „technikai szusszanás" után a Varázshegy felfedezésére három irányban is elindulhatsz. A Főbejárattal szemben felfelé a Darwin labor, lefelé az Őstenger élményei várnak; balra indulva pedig a három szinten elhelyezkedő, meglepetésekkel teli termekbe juthatsz. Utad során játékok, csontvázak, makettek és élő állatok sokasága várja, hogy felfedezd titkait.

ŐSTENGER

Őstenger

Nézd meg azokat a különleges élő állatokat, amelyet Magyarországon csak itt láthatsz! Élő kövületnek számító, 200 millió éve változatlan formában létező tőrfarkú rákokat figyelhetsz meg! Színpompás halkavalkád fogad az óriási cilinderakváriumban. Találkozhatsz az élő korallok tarka életközösségeivel, bohóchalakkal és rokonaikkal. Látványos kövületminták és eredeti fossziliák díszletében polippal, különös tengerfenéken járkáló halakkal és rákokkal köthetsz maradandó ismeretséget. 

IDŐALAGÚT
Időalagút

Kövesd végig a földtörténeti korokat – lépésről-lépésre több milliónyi évet haladhatsz vissza a múltba! Őslénytani ásatás és régészecset nélkül is feltárul előtted mindaz, mit lábunk alatt rejtett a föld évmilliókon át. Borostyánba zárt élőlények, föld mélyéről előkerült lenyomatok, titokzatos fosszíliák és kőzetek idézik meg a rég letűnt korokat.

ŐSÖK ÖSVÉNYE
Ősök ösvénye

Ősi törzsi maszkok, rituális kellékek, vadászeszközök, hangszerek fogadnak az Ősök ösvényén! Hallgass bele emberelődeink zenéjébe, majd kísérd végig az emberré válás folyamatát. Hasonlítsd össze közelebbi és távolabbi rokonaink koponyáját a mai emberével!

NEANDER-VÖLGY
Neander-völgy

Elég bátor vagy bebújni az Állatkert hajdani oroszlánbarlangjába? Csak rajta! Így belecsöppensz egy neander-völgyi család mindennapi életébe... Mamutagyar és korhű falfestmények teszik hitelessé az őskori élményt.

AZ ÉLET ISKOLÁJA
Az élet iskolája

Mit tanulhatunk a minket körülvevő világtól? Ötletes, néha meghökkentő mérnöki megoldások a legnagyobb és legprofibb tervezőtől, magától a természettől! Számtalan állati és növényi „szerkezet" – páncélok, csontvázak, élő állatok várnak rád. Mássz be egy teknőspáncélba! Illeszd össze az emberi csontvázat! Vagy töltsd ki a Teknős totót, de részese lehetsz egy Állatkerti tudáspróbának is! Csodálatos furcsaságok és furcsa csodák gyűjteménye egy helyen!

MACKÓ KUCKÓ

Jelenleg a kiállítótér átalakítás alatt van. Hamarosan itt találkozhatsz sziamang-orángután-koala csontvázakkal és mancsokkal. Követheted a kutyák földi elterjedését. Aztán odakucorodhatsz a vadkutyák ablakához és meglesheted őket a nap bármely szakában. És itt kaptak otthont a luzoni kéregpatkányok bemutatója is.

IDŐGÉP -átmenetileg nem üzemel!

Ha igazán belevaló kalandra vágysz, szállj be az orosz terepjárónkba! Ha velünk tartasz, egy időutazás kellős közepén találod magad! Amíg esetleg az utazásra várakozol, térj ki a feléd ugró kardfogú tigris útjából, hasonlítsd össze a jégkorszaki állatvilág nagyjait, ismerkedj meg az éghajlatváltozást befolyásoló "vívmányokkal" és merülj el a jégkorszakokban. Nem fogsz fázni, hidd el!

Panoráma filmek az Időgépben:

Utazás a jégkorszakba

Mamutok és kardfogú tigrisek közé vezet minket a jégkorszaki szafarink, melyet zötykölődő dzsipünk platójáról, széles panorámában élvezhetünk.

Miocén kaland

Időgépünk segítségével bepillanthatunk a Kárpát-medence 20 millió évvel ezelőtti vadonjába. Rázkódó járművünk fedélzetén - amely hol terepjáró, hol csónak, hol suhanó repülőgép - még a mamutoknál is több millió évvel korábban élt különös ősállatok között vezet utunk.

DINÓTERASZDinóterasz

Elfáradtál a „hegymászásban"? Már csak egy pár lépés a Varázshegy külső lépcsőjén és megpihenhetsz egy dinótojásban a Dinóteraszon! De csak akkor, ha szembe mersz nézni egy vérmes theropodával! Ha inkább menekülőre fognád csússz le az üreges fatörzs belsejében és ásd elő odalent a dinócsontokat a homok mélyéről!

SÖTÉTLABIRINTUS

Félsz a sötétben? Hagyatkozz bátran a többi érzékszervedre! Tapasztald meg milyen valójában az „állati jó" érzékelés! Hallani a hallhatatlant és látni a láthatatlant? Többé nem tűnik lehetetlennek! Jópofa eszközök és állatkák mutatják meg, hogy létezik egy szupervilág, amely a szemnek láthatatlan: állati szem-benéző, szimatdoboz, infra- és hőkamera, perzsa futóegerek, rejtőzködő rovarok, denevérek, hőérzékelő óriáskígyó és „szemtelen" vaklazacok várják a legbátrabbakat a sötétben...

KOLÓNIA GALÉRIA
Kolónia galéria

Csak az ember él társadalmilag szervezett közösségben? Tévedés! Az államalkotó, munkamegosztással élő állatok példamutató együttműködésben töltik mindennapjaikat. Itt megfigyelhető, milyen az igazi csapatmunka! A levélvágó hangyák a terem távoli szegleteiből szeletenként hordják a falombot a fészkükbe; hangszigetelt terráriumon keresztül meglesheted a szervezett kolóniában élő csupasz turkálók életét; testközelből megszemlélheted, hogy miként él egy madagaszkári óriásrovar csapat a monumentális családi fészkében. Továbbá élethű termeszvár-modell és interaktív játékok is várnak itt.

PARÁNYOK VILÁGA

Ki a kicsi és ki a nagy? Az óriásira nagyított mikroszkopikus lények modelljei között igazán eltörpülsz majd... Hatalmas fűszálak és monumentális széklábak alatt kanyarog majd az utad, míg végül egy gigantikus vérszívó rovar szemébe nézve érezheted magad aprócska zsákmánynak...
Vizsgálódj az itt található eszközökkel: ismerd meg a parányi világ legnagyobbjait! Találkozhatsz óriás botsáskákkal, óriás pókokkal és nyomon követheted az ékes ősdarazsak szaporodását is.

ÓRIÁSOK CSARNOKA

Óriások csarnoka

 

Egy 20 méteres ámbrás cet életnagyságú modellje, szilaerdő, hatalmas cápaállkapcsok, gigantikus tengeri élőlények, például nagy fehér cápa, óriásmedúza, óriáspolip, barnamoszat makettjei várnak. Bebújhatsz egy bálna szívébe, meghallgathatod a "cetek énekét".

Ember és óceán viszonya mára sajnos nem kellően barátságos... A zátonyra futott tankerhajóból kiömlött olajtól lucskosan vergődő pingvinek megmentése emberfeletti küzdelem: az ebben már részt vett pingvingondozó kollégánk mesél a sikeres, mégis szívfacsaró mentőakcióról.

CSILLAGTÉR
Csillagtér


A katedrális méretű Csillagtér különleges hangulatot teremt: egyedülálló háttérként szolgálhat akár zenei, színi- és egyéb előadások számára is. Kupolájában a naprendszer méretarányos tagjait is láthatod és csillagképeket is felvillanthatsz.

OKTATÁSI SZINT:

DARWIN LABOR

Otthon felejtetted a nagyítódat? Semmi probléma! Gyere és vizsgáld meg az élővilág apró és nagyobbacska csodáit nagyítók és preparátumokat rejtő szekrények segítségével. Megoldókulcs használatával ellenőrizheted, hogy milyen ügyes megfigyelő vagy. A tudomány csodái várnak rád itt!

NAGYSZIKLA TITKA:

Az űrbázison egy űrhajó vár, modern kori Noé bárkájaként, mely állatokkal megrakodva érkezett a vörös bolygó felszínére egy új élet kezdetének reményében. A kiállításon a Képzőművészeti Egyetem diákjai által megálmodott vízió elevenedik meg.