Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

A Cápasuliban is megünnepeltük a karácsonyt 2023. december 28.

Búvárjaink Mikulás-sipkában merültek le a cápák közé, sőt, még egy kis karácsonyfát is vittek magukkal, amelyet mindenféle, a cápák ízlésének megfelelő tengeri „herkentyűvel” díszítettek fel.

Nemrég képes beszámolóban mutattuk be, hogyan telt állataink karácsonya. Természetesen a Cápasuli lakói sem maradhattak ki a karácsonyi ünneplésből. Gondozóik, akik rendszeresen lemerülnek közéjük könnyűbúvár felszerelésben, karácsony alkalmából Mikulás-sipkát húztak a fejükbe, és így etették őket, így tréningeztek velük. Még a karácsonyfa sem maradt el: szaloncukor helyett azonban olyasmi került rá, amit a cápák is szívesen fogyasztanak: például némi polip és más tengeri „herkentyűk".

Sokan talán meglepődnek, hogy gondozóink ilyen jó viszonyban vannak ezekkel a tengeri ragadozókkal, hiszen a cápáknak nem kifejezetten jó a hírük, sőt, sokan egyenesen rettegnek tőlük. Állatkertünk azonban elkötelezett abban, hogy a közönségnek a cápák valódi arcát mutassuk be. A tengeri élővilág bemutatása és a velük kapcsolatos ismeretterjesztés egyébként is szívügyünk, méghozzá már több mint 111 éve, azóta, hogy Állatkertünkben megnyílt az első magyarországi nyilvános akvárium, ahol már tengeri állatokat is láthatott a nagyközönség. Arról már nem is szólva, hogy legújabban az ENSZ által a 2021-től 2030-ig tartó időszakra meghirdetett Óceánok Évtizede programban is fontos globális célkitűzésként fogalmazták meg a tengerekkel, óceánokkal kapcsolatos általános műveltség (ocean literacy) elmélyítését.

Visszatérve a cápákra, azért nem mindenki retteg tőlük. A búvárkodás, illetve a tengeri élővilág iránt érdeklődők, vagy akár csak a mókás kedvű emberek körében ugyanis szokás boldog cápakarácsonyt (Merry Sharkmas) kívánni. Még képeslapok (persze főleg virtuálisak), sőt karácsonyi pulcsik is készülnek ebben a témakörben. Aki nem hiszi, vagy most hall a cápakarácsonyról először, annak érdemes rákeresnie az angol Sharkmas kifejezésre: meg fog lepődni...

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.