Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Az „Ősember-tó” szemet gyönyörködtető növényei 2023. július 21.

Tündérrózsákat, füzényeket és virágzó indiai lótusz is láthat a nagyközönség a Pálmaház bejáratával szemközt, a Lepkekert mellett található „Ősember-tóban”, amely nevét az évtizedeken át itt állt ősember szoborról kapta.

Állatkertünknek a Dózsa György út felé eső sarkában, a Pálmaház, a Lepkekert és az óriásvidrák medencéje által közrefogott területen egy kis tavacska, medence található, amely 1912 óta díszíti kertünket. Egymás között „Ősember-tónak" is szoktuk hívni, mert mintegy fél évszázadon át itt állt Tóth István szobrászművész 1899-ben készült, „Bosszú" című, crô-magnoni ősembert ábrázoló szobra (amely most a Makiház mellett látható).

A tóban most egy sor érdekes, a vizes élőhelyekhez köthető növényt mutatunk be, melyek közül több épp virágzik is. Ez a helyzet például az indiai lótusszal (Nelumbo), amelynek jellegzetes termőtája alakját tekintve leginkább egy locsolókanna rózsájára emlékeztet. De meg lehet csodálni a tündérrózsákat is (Nymphaea), amelynek egyébként több kertészeti változatát is bemutatjuk.

Itt érdemes elmondani, hogy amikor lótuszról, lótuszvirágról beszélünk, tulajdonképpen többféle növényt is érthetünk ez alatt. Egyrészt a lótuszfélék családjának két faját, az indiai és az amerikai lótuszt, másrészt a tündérrózsák egy bizonyos faját, a nílusi lótuszt, amely már az ókori egyiptomi művészetben is fontos szimbólumnak számított. Azt persze ma már nehéz kideríteni, hogy a Homérosznak tulajdonított Odüsszeia lótuszevői pontosan mit is ettek.

Az „Ősember-tóban" egyébként van még egy növény, amelynek némi köze ugyancsak van a Nílus-menti civilizációhoz. A palkák (Cyperus) egyik fajának képviselőjéről van szó, amely közeli rokonságban áll a papiruszsással (nevezik papirusznádnak is), az óegyiptomi papiruszok alapanyagának számító növénnyel.

Persze ezzel még nincs vége az „Ősember-tó" növényeinek, hiszen például a réti füzény (Lythrum salicaria) is virágzik ugyanitt. Sőt, a tavacska számos állatot is vonz. A víz felszínén – a felületi feszültséget kihasználva – molnárpoloskák szaladgálnak zsákmány, mondjuk egy vízbe pottyant rovar után kutatva, a víztükör feletti légtérben pedig szitakötők, éspedig feketefarkú pásztorszitakötők, más néven vízipásztorok járőrőznek.

Előfordul azért a medencében olyan állat is, amelyiknek annyira nem örülünk. A kertünkben egyébként szabadon mászkáló ékszerteknősökről van szó, akik a tavacskát övező alacsony kerítésen ugyan nemigen tudnak átmászni, de előfordul, hogy a látogatók segítenek nekik. Az ékszerteknősöknek azonban ott van az egész Nagy-tó, annak környéke, és még több más vízfelület is, az „Ősember-tavat" viszont igyekszünk teknősmentesen tartani, mert az itt tenyésző növényekben komoly károkat tudnak tenni.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.