Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Hatalmas tojások 2024. március 31.

Az Állatkertünkben látható 105 madárfaj közül az emuk rakják a legnagyobb tojásokat. A jellegzetes, sötétzöld színű emutojások hossza és szélessége átlagosan 13×9 centi, súlya 600 gramm körüli, űrtartalma jó tízszerese egy tyúktojásnak.

Természetes dolog, hogy a legnagyobb tojásokat a legnagyobb testű madarak tojják. A ma élő madárfajok közül a strucc a legtermetesebb, és a legnagyobb méretű tojásokat is ők rakják: egy strucctojás űrtartalma nagyjából 24 normál tyúktojásnak felel meg.

A második helyezett, már ami a tojások méretét illeti, Ausztrália futómadara, az emu. Ezt a fajt mi is bemutatjuk. Az emutojás térfogata nagyjából 10 tyúktojásnak felel meg. Képünkön egy nem is igazán nagy emutojás látható, mellette pedig összehasonlításként egy M-es méretű étkezési tyúktojás.

A kazuártojás mérete majdnem akkora, mint az emutojásé (nálunk a kazuárok két faja közül a sisakos kazuár látható), és a nandutojás is csak alig valamivel kisebb. Érdekes módon az új-zélandi kivi madarak is elég nagy tojásokat tojnak, amelyek mérete nem olyan sokkal marad el a nandukétól, pedig maga a kivi azért jóval kisebb a nandunál. Ez azonban azért van így, mert a testméretéhez képest viszont a kivik tojják a legnagyobb tojásokat: a tojás súlya a madárénak ötödét, negyedét is elérheti.

Néhány kihalt, a mai futómadaraknál is nagyobb testű madárfaj még a struccénál is nagyobb tojásokat tojt. Az abszolút rekorder az Aepyornis, azaz elefántmadár, amelynek több faja Madagaszkár lakója volt, és amelynek utolsó példányai úgy ezer évvel ezelőtt még élhettek. Az első európai felfedezők élő állatokat már nem találtak, de tojásokat, összetört tojáshéjat igen, sőt, kisebb-nagyobb tojáshéj töredékek a mai napig előkerülnek. A feltárt csontmaradványok alapján a legnagyobb elefántmadarak három méter magasak, és olyan 4-5 mázsa súlyúak lehettek. Ennek megfelelően egy elefántmadár tojás is óriási volt: 30-40 centi hosszú és 20-25 centi széles. Űrtartalma 160 tyúktojásnak felelt meg.

Az érintetlen, tehát nem darabokból összerakott elefántmadár tojás nagy ritkaságnak számít. A világ néhány nagyobb természettudományi múzeumában összesen pár tucatot őriznek belőlük. A Magyar Természettudományi Múzeumnak is volt egy egész elefántmadár tojása, de az sajnos elpusztult 1956-ban, amikor a Nemzeti Múzeum épületében elhelyezett gyűjtemény belövést kapott és kigyulladt.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.