Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Így segítünk a gólyáknak 2024. január 14.

Az Állatkertünk Vadállatmentő Központjába tavaly bekerült 2368 mentett állat között 28 fehér gólya is akadt. Legújabb kisfilmünkben a gólyák mentésébe kínálunk bepillantást, és szó esik Napóleonról, a lengyel gyűrűs mentett gólyáról is.

Nemrégiben tettük közzé az Állatkertünkben végzett vadállatmentő munka tavalyi évre vonatkozó adatait, amelyből kiderül, hogy 2023-ban összesen 2368 mentett állat kapott második esélyt intézményünk Vadállatmentő Központjában.

A mentett állatok között tavaly 28 fehér gólya is volt, de az előző években is rendszeresen akadtak gólyák a védenceink között, így 2000 óta már közel négyszáz gólyát mentettek munkatársaink. Legújabb kisfilmünkben kifejezetten a fehér gólyák mentésével kapcsolatos munkánkba kínálunk bepillantást.

A kisfilmben szó esik Napóleonról, a lengyel gyűrűs gólyáról, aki vonulás közben megsérült, így találták meg a Hortobágy térségében. Állatorvosainknak, vadállatmentő szakembereinknek hála rehabilitációja sikeres, és nemsokára el is lehet majd engedni.

Persze előfordulnak olyan gólyák is, akiknek az életét ugyan meg tudjuk menteni, de a sérülés jellege miatt nem gyógyíthatók meg teljesen, és ezért röpképességük sosem lesz már annyira jó, hogy azzal a vonulásra is vállalkozhassanak. Az ilyen okok miatt el nem engedhető gólyák jórészt a Margitszigeti Kisállatkertünkbe kerülnek. Ott minden lehetőségük megvan arra, hogy teljes életet éljenek, hiszen párba állnak, fészket építenek, tojást raknak és fiókát is nevelnek, akik természetesen nem öröklik a sérülést, tehát amint elérik a megfelelő kort, meg lehető őket tanítani repülni, és még abban az évben csatlakozhatnak a vadon élő, ősszel Afrikába induló fajtársaikhoz.

Ráadásul, mivel a szülők sérülésük miatt nem tudnak jól repülni, általában alacsonyan, a talajszint közelében lévő fészekben nevelik utódaikat, így a Margitszigeti Kisállatkert látogatói beláthatnak a fészekbe, és megfigyelhetik a cseperedő fiókákat is. Erről egyébként mindig be is szoktunk számolni, így tettünk a múlt esztendőben is.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.