Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ismét láthatók a pelikánok! 2024. április 17.

„Vízre bocsátottuk” a borzas és a rózsás gödényeket, akik így ismét láthatók a Nagy-tó térségében. Sőt, nemsokára fészkelésbe is kezdenek. Ha nem a vízben vannak, a tavat körülvevő területnek az Ausztrálház melletti részénél érdemes keresni őket.

A vízimadarak számára kialakított Nagy-tó Állatkertünk egyik legrégebbi bemutatóhelye, hiszen még az 1866-os megnyitásra készült Reitter Ferenc mérnök tervei alapján (akinek a rakpartokat és Pest város csatornázást is köszönhetjük, és akinek az elképzelései szerint a Nagykörút helyén hajózócsatorna jött volna létre).

Az itt látható madarak közül a pelikánok a legtermetesebbek. Egészen pontosan két faj is képviseli őket, a rózsás és a borzas gödény. A történelmi időkben mindkét faj nagyobb létszámban fészkelt Magyarországon is, de manapság csak ritkán lehet velük idehaza találkozni.

 A természetvédelmi oltalom alatt álló hazai madarak listáján mindkét pelikánfaj fokozottan védettként szerepel.

A téli és a korai tavaszi hónapokban sajnos nem tudtuk őket megmutatni a közönségnek, mert átmenetileg egy beltéri férőhelyen tartózkodtak. Állategészségügyi szempontból ugyanis jobbnak láttuk, ha nem találkoznak a Nagy-tóra berepülő, az égi országúton érkező vándormadarakkal, akik közül néhány a madárinfluenza terjesztője is lehet. A humán egészségügyi kockázatot ugyan nem jelentő, de a madarakra nézve veszélyes kór terjedése elleni harcban korábban is szép eredményeket értünk el, de a legjobb megoldás mindig a megelőzés, vakcinázással, illetve a téli hónapokban egyes madárfajok, például a pelikánok elkülönítésével. Most, hogy beköszöntött a tavasz, immár nem volt akadálya annak, hogy pelikánjaink ismét kikerüljenek a tóra.
Tapasztalataink szerint nemsokára a fészkelést is meg fogják kezdeni, és remélhetőleg idén is több fióka kel majd ki náluk. A tavalyi, 2023-as évben két borzas és négy rózsás gödény fiókánk volt, kíváncsiak vagyunk, hogy az idén mennyi lesz.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.