Nyitvatartás

H-P:9.00-18.00 Szo-V:9.00-19.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Kisállatkert a Margitszigeten 2024. április 8.

A Margitszigeten járva érdemes felkeresni Margitszigeti Kisállatkertet! A népszerű bemutatóhely 2002 óta működik jelenlegi formájában, az idei SZJA 1 % felajánlásokat épp ezért az itteni állattartó helyek korszerűsítésére szeretnénk felhasználni.

Aki ismerős a Margitszigeten, az tudhatja, hogy a sziget Pest felé tekintő oldalán, nagyjából félúton a Margit híd és az Árpád híd között, egy félhektáros, körülkerített területen szarvasokban, madarakban és más állatokban gyönyörkodhetnek az érdeklődők. Az itteni vadbemutató előzményei a két világháború közötti időszakig nyúlnak vissza, a háború után pedig az 1950-es évek derekára készült el az akkoriban „vadaskertnek" nevezett bemutatóhely. Fél évszázad alatt persze eléggé elhasználódtak a létesítmények, így 2002-ben teljes egészében felújításra került, már a mi szakembereink elgondolásai alapján.

És azóta mi is működtetjük a Margitszigeti Kisállatkertet.

Az itt bemutatott állatok egyrészt a régi vadaskertek, kolostorkertek világát igyekeznek felidézni, ami a Margit-sziget múltjától igazán nem idegen (nem véletlen, hogy a szigetet a középkorban „nyúlszigetnek", illetve „nyulak szigetének" (latinul insula leporum). De vannak itt díszrécék, díszbaromfik, sőt pónilovak is.

A Kisállatkert lakóinak egy része mentett állat. Állatkertünk ugyanis vadállatmentő, és ezen belül vadállatmentő tevékenységgel is foglalkozik. A tavalyi, 2023-as esztendőben például 2368 mentett állatnak tudtunk segíteni. A vadállatmentésben a cél természetesen az, hogy a segítségre szoruló állatok a rehabilitáció végére visszaengedhetők legyenek természetes élőhelyükre. De előfordul, hogy a sérülés jellege miatt, bár az állat élletét meg tudjuk menteni, emberi segítség nélkül már nem képes boldogulni. Az el nem engedhető mentett madarak egy része a Margitszigeti Kisállatkertbe kerül. Közülük a ragadozó madaraknak külön röpdéjük van a Kisállatkert nyugati, a sziget belseje felé néző oldalán, de az itt látható gólyák is mind ilyen mentett, de el már nem engedhető madarak. Őket azért érdemes figyelni, mert itt a Kisállatkertben ezek a gólyák párba állnak, fészket raknak, tojást tojnak, amit aztán ki is költenek, sőt, a fiókákat is felnevelik a Kisállatkert közönségének szeme láttára. És mivel a fiókák természetesen nem öröklik a törött szárnyat, őket később el lehet engedni. 

A fentiekből is kiderül, hogy a Margitszigeti Kisállatkertnek a hagyományok őrzése, az ismeretterjesztés és a természetvédelem szempontjából is nagy jelentősége van, túl azon, hogy a szigeten sétálók számára érdekes látnivalót is kínál. Éppen ezért elhatároztuk, hogy a személyi jövedelemadó 1 %-ának felajánlásából kapott támogatásokat az Állatkert idén a Margitszigeti Kisállatkert korszerűsítésére fordítja. Ennek itt is az ideje, hiszen a létesítmények már csaknem negyedszázada készültek. Az adó 1 %-ának felajánlásáról további részletek ITT érhetők el.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.