Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Ma van az orrszarvúak világnapja! 2020. szeptember 22.

A természetvédelemmel, a veszélyeztetett fajokkal foglalkozó szakmai közösség tagjai évről évre szeptember 22-én ünneplik az orrszarvúak világnapját. Ez jó alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet az őket fenyegető veszélyekre.

Múlt héten a vörös pandák világnapját ünnepeltük, s már itt van egy másik jeles nap, az orrszarvúak világnapja is! Az ilyen világnapok jó alkalmat teremtenek arra, hogy felhívjuk a figyelmet egy-egy fenyegetett állatcsoport vagy faj védelmére, vagy akár arra, hogy mi mindent tesznek az állatkertek ezeknek az állatoknak a megmentéséért.

Az orrszarvúak esetében például az állatkertek nemcsak a fenyegetett fajok állatkerti szaporításával, vagy a velük, és a belőlük készült feketepiaci árukkal kapcsolatos ismeretterjesztő, szemléletformáló munkával tudnak sokat tenni a megőrzésükért, hanem az állatkerti tapasztalatok a természetes élőhelyeken folyó vadvédelmi munkát is nagyban segítik. Legyen szó akár a kis létszámú populációk genetikai sokféleségének a fenntartásáról, akár a szaporaságot befolyásoló biotechnikai eljárásokról, az állatkertekben összegyűlt tudás nélkül ma már a terepi orrszarvúvédelem sem boldogulhat.

Ott van például az orrszarvúak mesterséges termékenyítése! Ez egy olyan eljárás, amely mind a vadonban, mind az állatkertekben sokban segítheti az orrszarvúak populációinak fennmaradását. Az eljárás maga azonban állatkertek és kutatóintézetek együttműködésének köszönhetően vált alkalmazhatóvá, amely munkában a mi Állatkertünk is részt vett. Sőt mi több, a földkerekség első, de még a második olyan orrszarvúja is, aki mesterséges termékenyítésből született, a Budapesti Állatkertben látta meg a napvilágot. A mellékelt kép az első kicsiről és anyukájáról készült 2007 januárjában, néhány perccel a világra jövetele után. A két állatot, Lulut és Laylát most is láthatja a közönség Állatkertünkben, habár a kicsi azóta már felnőtt orrszarvúvá cseperedett.

Aki további érdekességeket is szeretne megtudni az orrszarvúakról, annak figyelmébe ajánljuk néhány korábbi cikkünket. A tavalyelőtti világnap alkalmából összefoglaltuk az orrszarvúak öt faját fenyegető veszélyeket, és ugyanabban az évben a fehér orrszarvúak – pontosabban északi alfajuk – kihalás szélére sodródásáról is írtunk. A tízedik évfordulón felidéztük a világ első „lombik orrszarvú" születésének történetét, és írtunk arról is, hogyan tréningeznek a gondozók az orrszarvúakkal. Sőt mi több, a múlt hónapban közzétett, az állatok tréningezéséről szóló kisfilmben is bepillantást nyújtottunk az orrszarvúakkal való munka mindennapjaiba.

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.