Nyitvatartás

H-P:9.00-17.30 Szo-V:9.00-18.00
Bővebben>>>Tavasz

Jegyárak, jegyvásárlás

Felnőtt jegy: 5000 HUF Gyermek jegy: 3500 HUF

Megnagyobbított kifutó a vadkutyáknak 2024. március 20.

Birtokba vehették megnagyobbított kifutójukat az ázsiai vadkutyák. Ebből a veszélyeztetett fajból, amelyet Kipling tett világhírűvé, egy falkára való, csaknem kéttucat egyedünk van. Nagyobb részük már a mi Állatkertünkben jött a világra.

Ázsiai vadkutya, vörös kutya, illetve vörös farkas néven is ismertek ezek az állatok, és van egy nemzetközi nevük is, a dhole – vagy magyarosan dól. Ez utóbbi név tulajdonképpen az India déli részén beszélt kannada nyelv szókészletéből ered, és A dzsungel könyve, Rudyard Kipling híres elbeszélés gyűjteménye nyomán terjedt el a világban.
Ezeket a vörös szőrű kutyaféléket látogatóink egy része valamiféle rókának gondolja, pedig az Ázsiában őshonos vadkutyák jóval erőteljesebbek a hazai vörös rókáknál, ráadásul falkában vadásznak.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján az ázsiai vadkutyák veszélyeztetett fajként szerepelnek, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége pedig a dólok természetvédelmi szaporítását tenyészprogram keretében hangolja össze. A programban mi is részt veszünk, méghozzá nagy sikerrel, hiszen már évtizedek óta rendszeresen szaporodnak nálunk a vadkutyák. A jelenlegi falka majdnem két tucat állatból áll, nagyobbik részük már itt, Budapesten látta meg a napvilágot.
Aki segíteni szeretné természetvédelmi munkánkat, kérjük, gondoljon ránk, amikor személyi jövedelemadójának egy százalékáról rendelkezik! A Fővárosi Állat- és Növénykert adószáma: 15490658-2-42

Kíváncsi vagy, hogy mi történt mostanában még az Állatkertben? Ide kattintva elolvashatod további híreinket.